V Rimavskej Bani obnovili starú budovu, otvoria v nej zážitkovú pálenicu

V Rimavskej Bani pribudla nová pálenica. Má mať zážitkový charakter. Vznikla renováciou starého domčeka. Polyfunkčný objekt sa nachádza pri hlavnej ceste, neďaleko bývalého motorestu. Priniesť má spestrenie pre návštevníkov obce i pre ľudí, ktorí sa chcú prísť oboznámiť so samotným pálením či spracovaním svojho ovocia. Je to tak ďalší dôvod, prečo navštíviť obec.

„Podarilo sa nám získať neobývaný objekt, ktorý sme štýlovo zrekonštruovali a chceli sme mu dať pridanú hodnotu. Niečo, čo po nás zostane aj o 50 či 100 rokov. Je to rodinný podnik a beriem to ako investíciu do budúcnosti,“ priblížil Lukáš Belko zo spoločnosti BSS Agro s.r.o., Rimavská Baňa. Záujemcom o pálenie bude k dispozícii skúsený páleničiar z Rimavskej Bane, či samotný zaškolený majiteľ.

Priebeh pálenia je podľa Belka rýchlejší ako v iných páleniciach. „Máme jednokotlový systém s kúrením na pelety. Alkohol z neho by mal byť kvalitnejší a mali by v ňom viac vyniknúť chute a vône daného ovocia,“ hovorí Belko.
V budove pálenice majú aj lis na ovocie. Záujemcovia si môžu prístroj zapožičať v areáli prevádzky a tak si vytvoriť vlastnú ovocnú šťavu, či materiál pre založenie kvasu. Chceme prispieť k myšlienke sebestačnosti, prebudiť u ľudí pocit zadosťučinenia, z možnosti doma niečo vypestovať a na konci sezónny zúročiť v podobe domácich ovocných produktov zo záhrady, ktoré môžu neskôr skonzumovať, prípadne sa pochváliť u najbližších príbuzných či okolí,“ dodáva Belko, ktorý je vyučený elektrikár s vysokou školou, pracujúci v odvetví energetiky.

Vo voľnom čase sa majiteľ pálenice venuje s rodinou ovocinárstvu, drobnému farmárčeniu a témam rozvoju vidieka, v ktorých sa snažia napredovať a rozvíjať. Prepojenie tradície a budúcnosti má pálenica prostredníctvom zaujímavého názvu prevádzky IUGERO. Mimochodom, viete čo to znamená? „ Je to rímska jednotka plochy, približne 2500m2, časť pôdy známa ako „jugerum“, ktorú bolo možné zorať jediným „jugum“ alebo jarmom volov za jeden deň; „actus“.

Polyfunkčná budova pálenice sa nachádza v centre obce, neďaleko veľmi pekného opevneného ranogotického jednoloďového kostola, ktorý je obohnaný renesančným obranným múrom. V obci a aj na okolí je viacero zaujímavých atrakcií, rozhľadňa nad Rimavskou Baňou, ako aj rozšírený chodník bojiska SNP či Gotická cesta. Hlavným ťahákom okolia v tomto období je množstvo cyklistických trás, ktoré je možné obdivovať najmä v jesennom či jarnom období od Rimavskej Soboty po Horské Sedlo Zbojská, cez Vepor či Kokavu a späť. Kladný prístup k tomuto objektu polyfunkčného objektu – pestovateľskej pálenici a liehovaru na destiláty vyjadrili aj obecní poslanci.

Adresa:
Pálenica Iugero
Rimavská Baňa, Hlavná 4
kontakt: 0907 757 482

Zdroj: PR-Článok – Pálenica Iugero Rimavská Baňa