Drevovýroba do priemyselného parku zrejme nepríde. Investor rokoval s Lesmi SR

Hrachovo
Píla na drevo v obci Hrachovo

Príchod nemeckého investora Ziegler Group, ktorý sa zaoberá drevovýrobou a svoje zámery mal realizovať v lokalite budúceho štátneho priemyselného parku, pravdepodobne nie je reálny. Ako pre vobraze.sk ďalej potvrdil primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko, osobne o tom hovoril s ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom. „Aj tak by to nebolo logické, pretože spracovať milión kubíkov dreva ročne je tiež nemysliteľné,“ povedal Šimko, ktorý je zároveň poslancom NR SR.

Ďalej pribížil, že po medializácii príchodu takéhoto investora išli do štrajku viacerí spracovatelia v drevovýrobe, v Tomášovciach, Hrachove, Kocihe, Klenovci či Hriňovej. „Volali mi, ale som ich uistil, že podľa informácií pána Sulíka sem žiadna takáto výroba nepríde,“ povedal a dodal, že na Slovensku nie sú už také kapacity dreva, aby sa potom zvýšilo aj pre menších dodávateľov a tam by ľudia prišli o prácu.

Ministerstvo hospodárstva tvrdí, že Memorandum o spolupráci s nemeckou spoločnosťou Ziegler Group, ktoré sa týka vybudovania závodu na spracovanie dreva v Rimavskej Sobote, je naďalej platné a sú v kontakte s touto nemeckou spoločnosťou. Na otázku, či považuje ministerstvo hospodárstva naďalej príchod tejto spoločnosti do R. Soboty za reálny uviedli, že za priaznivo nastavených okolností, áno. Ako ďalej pre vobraze.sk na tlačovom odbore rezortu hospodárstva podotkli, investor nedostane investičnú pomoc.

Návšteva ministra hospodárstva Slovenskej republiky Richarda Sulíka v R. Sobote

Firma by mala pôsobiť v pripravovanom priemyselnom parku. Podľa informácií ministerstva nemecký investor neoznámil odstúpenie od zámeru a komunikuje priamo so štátnym podnikom Lesy SR.

Rokovanie bolo len jedno

Rokovanie medzi nemeckou spoločnosťou Ziegler Group a štátnym podnikom LESY SR bolo len jedno. „Išlo o úvodné rokovanie, v rámci ktorého nemecká spoločnosť prezentovala svoje, dosť časovo vzdialené zámery. Časovo vzdialené preto, pretože ak by k ich realizácii potenciálne došlo, bolo by to o niekoľko rokov,“ priblížila pre vobraze.sk Marína Debnárová, vedúca odboru komunikácie Lesy SR.

Lokalita plánovaného priemyselného parku pri R. Sobote

Investor mal záujem o ihličnatú drevnú surovinu. Rokovanie podľa Debnárovej súviselo aj s tým, ako by nemecká spoločnosť hypoteticky dopadla v obchodnom ratingu štátneho podniku na základe dotazníkového prieskumu, išlo teda o úvahy v teoretickej rovine. „Vzhľadom na výsledky hypotetického ratingu, podľa ktorého by nemecká spoločnosť zrejme nemala pokryté dodávky drevnej hmoty z pohľadu uvažovaných spracovateľských kapacít, rokovania ďalej zo strany nemeckej spoločnosti nepokračovali,“ avizuje Debnárová. Ako však dodala, Lesy SR sú naklonené každej relevantnej spolupráci s ich potenciálnymi zákazníkmi, založenej na korektných a transparentných vzťahoch.

„Posledná informácia bola, že bude investor. Potom som tiež zachytil, že to nevyzerá najlepšie. Kritizovali to aj ľudia. Obávali sa, že nám zoberú drevo,“ podotkol okresný predseda SaS Branislav Bukviar.

Nemecký investor nedostane investičnú pomoc od štátu, tvrdí ministerstvo hospodárstva

Zdroj: vobraze.sk, foto: google maps