Obecná zabíjačka v R. Zalužanoch sa vydarila. Vyhodnotenie súťaže bude náročné + foto

V Rimavských Zalužanoch sa počas víkendu hodovalo. Pripravili tu obecnú zabíjačku podľa tradícií, aké sa snažia zachovať od svojich predkov. Išlo o tretí ročník podujatia. Verejnosť mala možnosť ochutnať špeciality a vzhliadnuť prípravu klobás. Tento rok súťažilo desať tímov, čo je viac ako na druhom ročníku. Ako pre vobraze.sk priblížil starosta obce Milan Medveď, hodnotenie budú mať tento rok veľmi ťažké, a to aj vzhľadom na počet družstiev, ako aj na ich veľmi dobrú chuť. „Sú veľmi dobré,“ povedal starosta a dodal, že vyhodnotenie bude súčasťou výročnej schôdze dobrovoľných hasičov, čo býva najväčšou akciou v obci. „Každý z členov na hasičskej schôdzi má jeden hlas a dá ho tej klobáse, ktorá mu bude najlepšie chutiť.“ 

Obecná zabíjačka sa začala v sobotu 28. januára skoro ráno. Pripravených bolo už niekoľko kotlov na varené mäso či kapustu a približne 300-kilogramové prasa. Aby návštevníci nemuseli dlho čakať, k dispozícii boli klobásky už urobené. Tí vytrvalejší sa neskôr dočkali aj výrobkov v podobe tlačenky, mäsaníkov, paprikovej slaninky, jaterníc, škvariek. Medzi odporúčané chuťovky starosta zaradil zabíjačkový vývar z kostí či pľúckovú polievku.  Podujatie starosta hodnotí ako vydarené, no organizačne čoraz náročnejšie.

Na dvore boli aj dve hasičské autá. Jedno nové a druhé bola historická Praga RN. Má viac ako 65 rokov a využívajú ju dobrovoľní hasiči aj v súčasnosti. Toto auto vyhrali v roku 1954 Zalužanci v Prahe na Strahove na prvých majstrovstvach požiarneho športu v Československu. „Bola to prvá cena. Pôvodne to mala vyhrať Praha a slúžilo by mestu a nakoniec si ho domov naši odviezli hasiči z malej dedinky. Odvtedy vznikla veľká tradícia hasičov, ktorí sa aj teraz podieľajú na tejto akcii,“ povedal starosta.

V priestoroch obecného úradu bolo aj niekoľko predajných stánkov i kováč Samuel Dovala z Klenovca. Vo dvore si mohli návštevníci zakúpiť aj drobnosti či zabíjačkové potreby a koreniny. 

Zdroj: vobraze.sk, foto: Ján Palic a Michal Lichanec