Syn trénera R. Soboty účinkuje na prvoligovej scéne

Karta sa obrátila. Krisztián Bari hráva v prebiehajúcej sezóne za MŠK Žilina vo Fortuna lige. Dvadsaťjedenročný Fiľakovčan nastúpil v šiestich zo siedmich doterajších zápasov, ktoré v nej mančaft spod Dubňa odohral. Vo všetkých prípadoch bol od začiatku duelov súčasťou základnej zostavy. V predchádzajúcich dvoch ročníkoch prvoligovej súťaže nastúpil v drese Žiliny len raz. Účinkoval v druholigovej rezerve MŠK. „Pre mňa je veľký úspech, že môžem hrať prvú ligu, odmalička som pracoval na tom, aby som sa do nej dostal. Teraz musím ďalej pracovať na tom, aby som dosiahol ešte väčšie úspechy,“ povedal pre vobraze.sk Krisztián Bari.

„Tá zmena je určite spôsobená aj tým, že do klubu prišiel pred touto sezónou nový tréner Jaroslav Hynek a bol to pre mňa nový impulz. Je to však aj o tom, že som zdravý. Mával som predtým zdravotné problémy a ťažko som sa po nich dostával naspäť do formy,“ uviedol mladík Bari. Ako dodal, vydarila sa mu letná príprava. Pôvodne bol krídelníkom, v súčasnosti ho však český kouč využíva na pozícii ľavého obrancu. „V doterajšom priebehu súťaže som spokojný so svojimi výkonmi. Musím ale ešte nazbierať skúsenosti a veľa vecí sa naučiť. Som mladý a stále sa ešte učím.“

V prípravnom období ho kormidelník Žiliny skúšal i na poste krídelníka. „Ten prerod z krídelníka na obrancu bol pre mňa jednoduchý, lebo v doraste Dunajskej Stredy som nastupoval aj na poste obrancu. Rýchlo som si na to zvykol aj medzi mužmi. Hrať na pozícii krajného obrancu je však pre mňa náročnejšie,“ priblížil Krisztián Bari. Na strieľanie gólov už veľmi nemyslí.

Za svojho hlavného poradcu považuje svojho otca Eugena Bariho, niekdajšieho prvoligového útočníka. Ten zastáva funkciu kormidelníka treťoligového MŠK Rimavská Sobota. „Chodí aj na moje zápasy a potom si spolu povieme niečo o danom zápase. Vie mi poradiť aj po zmene môjho postu. Má skúsenosti a ešte k tomu je tiež tréner,“ povedal Krisztián.

S futbalom začínal vo Fiľakove, odkiaľ v roku 2015 zamieril FC DAC 1904 Dunajská Streda. Na Žitnom ostrove hrával prvú dorasteneckú ligu. Krisztián Bari bol mládežníckym reprezentantom. V lete 2020 prestúpil z Dunajskej Stredy do Žiliny. V jej farbách naskočil do seniorskej kategórie. Najprv pôsobil v druholigovom béčku MŠK, za ktoré dal dva góly. Za žilinské áčko skóroval raz v Slovnaft Cupe.

Jedným z asistentov kouča MŠK Žilina je Martin Kuciak, bývalý brankár Rimavskej Soboty. „Má na starosti štandardné situácie, ktoré sa nám zatiaľ výborne daria,“ podotkol Bari.

Zdroj: vobraze.sk, foto: album K. Bariho, MŠK Žilina

„Realizované s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín“