Novinárka si prevezme Cenu primátorky Tornale

Počas septembrových Dní mesta Tornaľa bude ocenená aj novinárka Ildikó Nagyová, rodená Bába. Preberie si Cenu primátorky mesta Anny Szögedi za celoživotné vynikajúce tvorivé výsledky a šírenie dobrého mena Tornale doma i za hranicami. Zastávala dôležité funkcie v mediálnej oblasti, no zároveň nezabudla, kde sa zoznámila s abecedou a písmom, kde si obľúbila knihy a kde získala v kruhu nezabudnuteľných pedagógov prvé poznatky o svete, vede a spoločnosti.

„Narodila som sa v Komárne, ale základnú školu som už navštevovala v Tornali, stredoškolské roky som strávila aj s rodinou v Košiciach a vysokoškolské v Bratislave. Tu žijem dodnes so svojou rodinou. Hoci všade bolo dobre, tak tie najmilšie roky, srdcu lahodiace chvíle som prežívala v Tornali. Nikdy nezabudnem na pána Blechnera. Keď sme ako deti prišli do kníhkupectva, posadil nás do fotela a dával nám čítať rozprávkové knihy. Vedel, že si ich nemôžeme kúpiť. Mám tiež pekné spomienky na knižnicu v historicky známej budove mesta „Biely kôň“, kde sme spontánne čítali, hrávali rôzne spoločenské hry. Nezabudnem na pekné prechádzky na hlavnom námestí okolo parku, na kúpanie sa v ešte čistučkej rieke Slaná,“ zalistovala v spomienkach pre vobraze.sk Ildikó Nagyová.

Po skončení Filozofickej fakulty Univerzity Komenského a postgraduálneho štúdia žurnalistiky v Prahe nastúpila ako redaktorka do maďarskej redakcie Československého rozhlasu. „Tu som si odrobila sedemnásť rokov a viackrát som navštívila a spropagovala svoju Tornaľu. Potom som si desať rokov odkrútila ako vyslaná redaktorka Rádia Kossuth v Bratislave. Do mojej pôvodnej redakcie som sa vrátila v roku 2006, ako šéfredaktorka Rádia Patria,“ uviedla Ildikó a pokračovala: „Ako sa hovorí, potom ma kopli hore. Najprv som robila poradkyňu riaditeľa Slovenskej televízie a ďalších deväť rokov som pôsobila v Rade RTVS. Teraz sa ako dôchodkyňa starám o archív Rádia Patria (RTVS) a týždenne raz redigujem aj hodinovú reláciu z archívnych materiálov.“

V roku 1995 bola vyznamenaná Cenou slobodnej tlače. S manželom, ktorým je bývalý poslanec Národnej rady SR László A.Nagy a tromi deťmi, bývajú v slovenskej metropole. V tomto roku sa dožíva významného životného jubilea (70).

Zdroj: vobraze.sk, foto: album I. Nagyovej