Spod volejbalovej siete: Hnúšta, Poltár a ani R. Sobota nebudú účinkovať v kategórii žien

Družstvo žien VK Iskra Hnúšťa v minulej sezóne v neúplnom zložení

V prvej lige žien vo volejbale nebude hrať v novej sezóne VK Iskra Hnúšťa, MVK Poltár a ani VK Slovan Rimavská Sobota. Slovanistky boli dlhoročnými účastníčkami tejto súťaže, lenže v posledných dvoch sezónach v nej už neúčinkovali. Slovan nemal dokonca v ročníku 2021/2022 tím v žiadnej súťaži. K oživeniu činnosti pred novým nedošlo. Hnúšťanská Iskra sa odhlásila v priebehu uplynulej sezóny z prvej ligy žien a do novej sa v tejto kategórii neprihlásila.

„Po dôslednom zvážení všetkých možností a na základe skúseností nám vyšlo, že nie sme schopní zodpovedne a plnohodnotne poskladať aspoň desaťčlenné družstvo žien. S týmto rozhodnutím sme bojovali dlhšie a po diskusii i s hráčkami sme našli jedinú možnosť, a to nehrať túto súťaž,“ uviedol pre vobraze.sk športový riaditeľ VK Iskra Hnúšťa Štefan Majeský. Ako doplnil, v Hnúšti by na pravidelný tréning zostali tri hráčky, keďže ostatné sú mimo tohto mesta a tie by boli schopné trénovať raz a sem – tam dvakrát týždenne. „To je veľmi málo. Otázne bolo aj účinkovanie Veroniky Parobekovej, prvý rok na vysokej škole. V neskoršom období minulej sezóny sa u nás trénovalo vo veľmi malom počte. Bol to v podstate tréning len tak bez nádeje napredovať,“ skonštatoval.

Ako vníma skutočnosť, že po dlhej dobe nebude mať zastúpenie v prvej lige žien ani jeden klub z regiónu? „Je to veľmi smutné, ale keď sa pozriete na dianie na Slovensku a vytváranie možností pre regionálne kluby, je to trend, na ktorý bude trpieť šport a jeho vývoj v slabých regiónoch. V Hnúšti a ani v blízkom okolí nie je možnosť zabezpečiť športovcov a udržať ich tu,“ odvetil Majeský. Poukázal na význam spoľahlivého sponzora. „Zohnali sme kamarátskych sponzorov, na dresy, na preplácanie cestovného pre dve – tri hráčky, ale to je maximum,“ poznamenal.

Mládežnícky volejbal v Hnúšti však pokračuje. Iskra bude mať tímy kadetiek i starších žiačok. Mladšie dievčatá sa zas predstavia v štvorkovom a možno aj v trojkovom volejbale.

V prvej lige žien nebude ďalej pôsobiť ani MVK Poltár. „Dievčatá nevedeli tomu prispôsobiť svoje osobné fungovanie. Nebola jasná odozva, že by chceli ďalej do toho ísť,“ povedal pre vobraze.sk predseda MVK Poltár Boris Dreisig. Ako doplnil, bol malý záujem medzi hráčkami o to, aby pokračovali v prvoligovej súťaži. „Nejaké dve – tri boli ochotné niečo robiť. Ostatné už skôr nie ako áno. Vidím to tak, že im skôr odľahlo, akoby dobre, že nejdeme nič robiť,“ uviedol Dreisig.

Je sklamaný, že Poltár nebude účinkovať v kategórii žien? „Určite by som bol za to, že sa ďalej bude hrať, ale na druhej strane, keď to má byť trápenie so šiestimi – siedmimi dievčatami… Koniec minulej sezóny bolo hrozné trápenie, lepili sme zostavu, v poslednom kole sme nevedeli dať dokopy dievčatá a prehrali sme kontumačne,“ odvetil Dreisig. Na jednej strane ho podľa jeho slov mrzí, že Poltár nebude mať tím žien. Na druhej strane poukázal na to, že ak by si mal robiť hanbu, že by niekam kvôli nedostatočnému počtu hráčok nevycestovali, tak to radšej nie. „Ľudia si zvykli na to, že športujú len vtedy, keď sa im chce a nie, keď sa aj musí,“ podotkol šéf klubu. MVK Poltár prihlásil družstvá do kategórií kadetiek i starších žiačok.

Zdroj: vobraze.sk