Soboťan Tamáši si znovu oblečie reprezentačný dres

Hokejista Alex Tamáši z Rimavskej Soboty si opäť zahrá v reprezentačnom drese. Figuruje v nominácii na Vianočný Kaufland Cup, ktorý sa uskutoční od 15. do 17. decembra v Bratislave. Súpermi zverencov kouča Craiga Ramsayho budú Nóri a Lotyši. „Vôbec som neočakával pozvánku na toto podujatie, nakoľko bolo avizované, že sa bude tvoriť skúsený tím. V nominácii sú skúsení hráči, ktorí už majú niekoľko reprezentačných turnajov za sebou,“ povedal pre vobraze.sk dvadsaťštyriročný center Tamáši, ktorý pôsobí v HC ‘05 Banská Bystrica.

V novembri zápolil Tamáši na Nemeckom pohári v Krefelde. Reprezentačný tréner ho zaradil do prvej útočnej formácie. „V podstate mi nezáleží na tom, v ktorom útoku nastupujem, ale hlavne nech si zahrám do sýtosti,“ avizuje pred Kaufland Cupom. Na domáce podujatie sa veľmi teší. „Nie je nič lepšie ako hrať pred domácim publikom. Zažil som Kaufland Cup v Žiline, kde bolo vypredané a tá atmosféra bola neskutočná. Dúfam, že sa niečo podobné zopakuje aj v Bratislave,“ povedal účastník májového svetového šampionátu vo Fínsku.

Banskobystričania majú už tretieho kormidelníka v prebiehajúcom ročníku. Najskôr ním bol Fín Antti Karhula, potom Rudolf Jendek a toho zas vystriedal na poste kouča v novembri Kanaďan Doug Shedden. Mančaft spod Urpína sa nachádza v tabuľke na deviatej priečke. „Priznám sa, že nie je to príjemné, pretože každý tréner má svoj systém a my hráči sa ho musíme v podstate učiť odznova. Herne sa nám nedarí, čiže vedenie klubu sa snaží nájsť čo najvhodnejšie riešenie, aby sme začali vyhrávať,“ uviedol najproduktívnejší hráč Banskej Bystrice. Na čo kladie dôraz kanadský kormidelník? „Aby sme dodržiavali systémové veci, hrali fyzický hokej a tlačili sa čo najviac do brány,“ odvetil.

V aktuálnej sezóne Tipos extraligy skóroval Alex Tamáši zatiaľ šesťkrát a zaznamenal osem asistencií. Jeho doteraz najlepšou bola tá vlaňajšia, v ktorej strelil deväť gólov a pridal pätnásť asistencií. „Ako som už spomínal, nesnažím sa sústrediť na štatistiky, lebo keď som to tak robil, tak sa mi vtedy nedarilo. Radšej sa snažím hrať stále čo najlepšie ako viem a body prichádzajú samé,“ podotkol. Každopádne bude podľa jeho slov rád, keď sa mu podarí prekonať dvojcifernú gólovú métu.

„Na reprezentačnej úrovni je ten hokej rýchlejší, čiže treba prepnúť na inú rýchlosť a zvyknúť si na to. Ale väčšinou to trvá tak prvú tretinu a potom sa už človek tomu celému prispôsobí,“ skonštatoval Alex Tamáši. S hokejom začínal v Rimavskej Sobote.

Zdroj: vobraze.sk, foto: album A. Tamášiho