Rimavskosobotský zápasník Ďurčo súperil s európskou špičkou

zápasník Filip Ďurčo (vpravo)

Zápasník Lokomotívy Rimavská Sobota Filip Ďurčo je bohatší o novú skúsenosť. Minulý týždeň zápolil na majstrovstvách Európy do 17 rokov. Na kadetskom šampionáte sa v Tirane predstavil vo voľnom štýle. Do bojov zasiahol vo váhe do 55 kg. Ďurčo v prvom zápase narazil na Samvela Gevorgyana z Arménska a prehral s ním na technickú prevahu (0:10). Keďže však jeho premožiteľ postúpil do finále, potiahol rimavskosobotského zápasníka do repasáže. V nej Filip narazil na Arshaka Lulukyana z Gruzínska a podľahol mu rovnako na technickú prevahu (0:10). Gevorgyan získal napokon v metropole Albánska striebornú medailu a Lulukyan bronz. Filip Ďurčo štartoval druhýkrát na vrcholnom podujatí. Pred dvomi rokmi sa predstavil na majstrovstvách Európy do 15 rokov.

„Filip Ďurčo mal veľmi ťažký žreb. V tom prvom súboji sa snažil o útok na nohy, ale nebol najlepší. Zápas mal veľmi krátke trvanie. V tom druhom trochu bojoval. Každopádne narazil na veľmi dobrých súperov, veď to boli medailisti. Obidva duely prehral na technickú prevahu, teda pred časovým limitom. Medzi Filipom a jeho protivníkmi bol veľký silový rozdiel. Navyše, čelil skúsenejším a medzinárodne ostrieľanejším zápasníkom. Nemal proti nim šancu. Objektívne boli nad jeho sily,“ uviedol pre vobraze.sk rimavskosobotský tréner Michal Radnóti, ktorý je zároveň reprezentačným koučom v kategórii do 15 rokov.

Poukázal na to, že toto bolo ešte väčšie podujatie než predtým ME do 15 rokov v Sofii. „Cieľom bolo dostať sa na európsky šampionát kadetov. Všetko ďalšie by bolo do plusu. Dúfali sme, že by mohol Filip urobiť nejaký bod. Nečakali sme zázraky. Toto je realita. Ďurčo sa chcel na ME v Albánsku ukázať, chcel by niečo dosiahnuť. Získal ďalšie skúsenosti, ktoré sú dôležité a teraz je na ňom, či ho to nakopne a bude ešte viac trénovať,“ povedal Radnóti.

Zdroj: vobraze.sk, foto: album M. Radnótiho