Revúčanka Kapustová sa predstaví na európskom šampionáte v Osrblí

Biatlonistka Ema Kapustová z Revúcej sa predstaví na blížiacich sa majstrovstvách Európy v seniorskej kategórii. Zažije na nich premiéru. Dejiskom kontinentálneho šampionátu bude Osrblie (od 24. do 28. januára). Zápoliť na ňom však bude aj Tomáš Sklenárik, rovnako rodák z Revúcej, účastník olympiády v Pekingu 2022. „Som veľmi rada, že môžem na tomto podujatí štartovať, aj keď nie mojou úplnou tohtosezónnou prioritou. Je to veľké podujatie a hlavne sa uskutoční na Slovensku, takže tomu určitú váhu prikladám,“ povedala pre vobraze.sk dvadsaťjedenročná Ema Kapustová (Otchenash Team). Ako doplnila, trate pozná, takže vie, do čoho ide. „Teším sa na slovenských fanúšikov a na celú atmosféru. Pevne verím, že bude minimálne taká, aká bola vlani na majstrovstvách sveta v letnom biatlone,“ uviedla odchovankyňa revúckeho biatlonu, ktorá je zamestnankyňou VŠC Dukla Banská Bystrica.

„Nastúpim na ME v Osrblí len vo vytrvalostných pretekoch. Nemala by som sa predstaviť ani v štafetách. Potom sa ešte musím pripraviť na juniorské vrcholy tejto sezóny. Bude to európsky šampionát v Poľsku a majstrovstvá sveta v Estónsku,“ priblížila Ema Kapustová. Aktuálna sezóna je jej premiérovou v kategórii žien. Na podujatiach Svetového pohára upútala predovšetkým svojimi streleckými schopnosťami. Na strelnici predviedla viackrát galapredstavenie. Jej najlepším umiestnením je 25. priečka v stíhacích pretekoch v nemeckom Oberhofe. V ďalšej fáze sezóny už neplánuje štartovať na podujatiach Svetového pohára. „Na šampionáte v Osrblí absolvujem prvýkrát vytrvalostné preteky na 15 km. Doteraz som v juniorskej kategórii išla „len“ 12,5 km, takže som zvedavá, čo predvediem. Každopádne urobím svoju robotu a uvidíme v cieli, na aké umiestnenie to bude stačiť.“ Podľa jej slov nemá pred pretekmi zaužívané rituály. „Nič špeciálne. Ide iba o rutinné záležitosti.“

V Osrblí zasiahne do bojov aj trojnásobná olympijská víťazka Anastasia Kuzminová, ktorá sa vracia do súťažného kolotoča. „V mojich biatlonových začiatkoch bola jednou z tých pretekárok, ktoré som brala ako vzory. Teraz sa s ňou ako s biatlonistkou stretnem prvýkrát v reprezentačnom tíme. Určite to bude zaujímavá skúsenosť. Sama som na to zvedavá,“ načrtla Ema Kapustová, ktorá pochádza z poľovníckej rodiny. „Ja zatiaľ nie som poľovníčka, ale ktovie, možno sa raz ňou stanem,“ podotkla.

Tvrdí, že filmy s Vinnetouom a Old Shatterhandom, ktorých zdobí presná muška, videla niekoľkokrát. „To chce ešte kus práce a možno by som si trúfla sa im strelecky vyrovnať,“ reagovala Ema s úsmevom. Ostreľovačkou v bezpečnostných zložkách sa podľa jej vyjadrenia netúži stať.

V auguste minulého roka získala Kapustová na svetovom šampionáte v letnom biatlone, ktorý sa konal v Osrblí, dve strieborné medaily v juniorskej kategórii.

Zdroj: vobraze.sk, foto: album E. Kapustovej, Slovenskybiatlon.sk