Poltárčan Urbančok prispel k juniorskému titulu. Odohral premiérovú sezónu v extralige mužov

Lukáš Urbančok (vľavo) so spoluhráčom a víťaznou trofejou

Volejbalista Lukáš Urbančok z Poltára získal vo farbách ŠVK Tatran Banská Bystrica – Slovenská Ľupča titul v juniorskej kategórii. Majstrovstvá Slovenska sa konali uplynulý víkend v Starej Ľubovni. „Mám z titulu veľkú radosť. Všetko tam bolo super. Majstrovstvá Slovenska som odohral ako hráč základnej zostavy. Herne sa mi vydarili. Nastupoval som na poste blokára. Splnil som úlohy, ktoré som mal. Bol som spokojný s mojimi výkonmi. Veľmi som si užil ten finálový zápas. Možno som to s emóciami aj trochu prehnal,“ povedal pre obraze.sk devätnásťročný Lukáš Urbančok.

Hráči ŠVK Tatran vyhrali v základnej skupine obidva duely (VKP Bratislava, VKM Stará Ľubovňa), v semifinále pokorili Púchovčanov a vo finále zvíťazili nad Starou Ľubovňou 3:0. Na republikovom šampionáte stratili iba jeden set. „Do Starej Ľubovne sme cestovali s majstrovskými ambíciami, ktoré sme naplnili. Naše účinkovanie bolo fajn. Som veľmi spokojný s tým, ako to dopadlo,“ uviedol Urbančok. V prvej lige Stred juniorov obsadil ŠVK Tatran B. Bystrica – Slovenská Ľupča druhé miesto, vďaka ktorému si zabezpečil účasť na finálovom turnaji majstrovstiev Slovenska.

Do zbierky mu pribudol druhý titul v kariére. Prvýkrát sa z neho tešil pred dvomi v kadetskej kategórii. „Juniorský titul je určite cennejší. Aj keď sme si vybojovali s B. Bystricou zlato medzi kadetmi, tak som hral v základnej zostave,“ zdôraznil.

Lukáš Urbančok má za sebou nezabudnuteľnú sezónu. Nielenže totiž s banskobystrickým tímom triumfoval na juniorských majstrovstvách Slovenska, ale v tomto ročníku si premiérovo vyskúšal aj Niké extraligu mužov. „Bol to veľmi dobrý zážitok pre mňa zahrať si v nej. Bolo to niečo úžasné. Aj tréningový proces sme mali úplne iný ako v mládežníckych kategóriách. Bola to akoby pre mňa prvá sezóna v profesionálnom volejbale. Nehrával som však v základnej zostave. Do hry som naskakoval ako striedajúci hráč na smečiarsky post, na ktorý som si zvykal. Odmalička som bol blokárom,“ priblížil Lukáš Urbančok.

Lukáš Urbančok s rodinnými príslušníkmi

V najvyššej súťaži získal skúsenosti a do štatistík si pripísal prvé body. „Chcel by som určite pokračovať na extraligovej scéne. Potrebujem však potrénovať, zlepšiť sa, dostať väčší priestor na palubovke, ukázať, že mám na to, aby som stabilne hral extraligu mužov v základnej zostave a presadiť sa. O ďalšej spolupráci ešte budem hovoriť s predstaviteľmi ŠVK Tatran, ale myslím si, zostanem ďalej v ŠVK Tatran,“ uviedol mladík. O pár dní ho čaká maturita na Strednej športovej škole v B. Bystrici, študuje na nej odbor športový manažment. „Chcel by som na vysokej škole študovať kombináciu učiteľstvo telesnej výchovy a trénerstvo, a to či už na UMB v B. Bystrici, alebo na UK v Bratislave,“ avizuje.

S volejbalom začínal súťažne v Lovinobani, odkiaľ zamieril do Banskej Bystrice. „Páči sa mi tam, pôsobím v Tatrane už 5,5 roka. Okrem dvoch titulov mám z majstrovstiev Slovenska aj jednu striebornú a dve bronzové medaily. V Slovenskom pohári sme si vybojovali v kadetskej kategórii striebro,“ spresnil.

Prenikol aj do mládežníckej reprezentácie. „Zúčastnil som sa na niekoľkých zrazoch kadetskej reprezentácie, čo bola veľmi dobrá skúsenosť. Bol som v roku 2022 súčasťou reprezentačného tímu, ktorý sa predstavil na turnaji MEVZA, čo bola kvalifikácia o postup na majstrovstvá Európy,“ ozrejmil Urbančok, ktorý hrával za Sklotatran Poltár futbal a navštevoval tamojšiu ZUŠ. Najprv to bol spev a neskôr hra na bicie nástroje. Jeho mladšia sestra Patrícia hráva rovnako volejbal, v tejto sezóne hájila farby mládežníckych tímov Volley project UKF Nitra.

Zdroj: vobraze.sk