POLTÁR: Trojdňové Dni mesta venovali aj oslavám sto rokov futbalu + foto a video

V Poltári oslavovali Dni mesta. Nechýbal jarmok, akcie pre deti, koncerty či futbal k príležitosti 100 rokov jeho založenia. Súčasťou osláv bolo vydanie knihy Pavla Lašáka s názvom Spomienky na sto rokov futbalu v Poltári. Predávali ju aj priamo na futbalovom štadióne s pekne upraveným trávnikom. Diváci všetkých vekových kategórií si prišli na svoje, obzvlášť v prvom polčase padali pekné góly.

Klub založili v Poltári v roku 1921, prvú loptu z Budapešti priniesol do Poltára už v roku 1908 vtedajší učiteľ a neskôr aj riaditeľ cirkevnej ľudovej školy Július Pástor. Jednu starú loptu priniesol v nedeľu na zápas Marián Garaj, ktorého otec bol brankárom. Zahájili ňou zápas miestnych legiend proti internacionálom, bývalým reprezentantom.

Šimon jedným z najaktívnejších hráčov trafil len dve žrde

Za domácich nastúpil Július Šimon z Lučenca a bol jeden z najaktívnejších hráčov na ihrisku. Gól však nedal, ale opečiatkoval pravú i ľavú žrď. Ako nám po zápase prezradil, v Poltári štadión na prvýkrát nenašiel a musel sa pýtať domácich. Je v kondícii. O deň skôr bol na podobnej akcii, na oslavách šesťdesiatych narodenín Jozef Micháleka. Podľa jeho slov ešte dáva dva zápasy cez víkend, ale potom sa to odzrkadlí na vstávaní najbližšie dni.

Zavaterník bol s mužstvom na zápasoch s Barcelonou

Domáci hlásateľ komentoval celý zápas, hráčov predstavoval dôkladne aj tým, ktorí ich na vrchole kariéry nemohli zažiť. Keď pri Máriovi Zavaterníkovi, odchovancovi poltárskeho futbalu spomínal pamätný zápas Púchova s Barcelonou v pohári UEFA, ktorý sa hral v roku 2003.

Poltár futbal - starí páni VS Internacionála

„Hlásateľ sa trochu pomýlil, lebo som v tých zápasoch s Barcelonou nehral, zotavoval som sa po zranení. Bol som však s mužstvom, mám aj dres súpera, bývalého reprezentanta Holandska Reizigera,“ prezradil po stretnutí 43-ročný obranca pre vobraze.sk Zavaterník. Podľa jeho slov hral zápasy predtým, na Cypre, na Malte, v Kazachstane.

V zápase zastavil veľa útokov, no v druhom polčase exhibičného zápasu mali navrch súperi. Prejavila sa lepšia zohratosť a kondícia bývalých reprezentantov. Internacionáli napokon vyhrali 5:3. „Hrával som ešte pred dvomi rokmi, ale bez tréningu a v období Covidu sa ťažko hrá. Aj dnes, som si myslel, že mám loptu a zistil som, že nie,“ dodáva s úsmevom Zavaterník, ktorý má skúsenosti aj s pískaním.

Za Poltár si zahral aj muzikant Vladimír Sendrei

V drese miestnych legiend sa predstavil aj Vladimír Sendrei, člen populárnej hudobnej skupiny Sendreiovci z Kokavy nad Rimavicou. Hoci je Kokavčan, dve sezóny pôsobil ako futbalista aj v Poltári. „Náš súper stále spolu trénuje, kým my sme sa len tak zišli. Ja som prekonal ťažký covid, som šťastný, že som mohol proti nim hrať a takto osláviť storočnicu. Je to pre mňa veľká česť,“ zdôraznil Sendrei, ktorý hral asi pred siedmimi rokmi. „Je to veľká česť, že som tu bol. Obecenstvo nám zatlieskalo. Ďakujem za všetko,“ dodal.

Má prezývku Pecko, lebo mal vraj podobný štýl, ako bývalý útočník Slovana Ladislav Pecko. Ten zhodou okolností tiež nastúpil v Poltári za internacionálov. „Dnes boli na ihrisku dvaja Peckovia. Vraj som bol aj ja taký rýchly útočník ako on, ja si to už nepamätám,“ rozosmial sa známy hudobník.

Tvrdí, že hrať na hudobnom nástroji a spievať sa dá len s chuťou a voľakedy sa tak hral aj futbal. To sa však zmenilo. „Dnes sa hrá príliš takticky, už nie s tým nadšením. Je málo mladých, ktorí chcú hrať futbal. Na dedinách futbal už vymiera. Máme veľké šťastie, že ešte máme vôbec kde ísť na futbal,“ poukázal na pálčivý problém Vladimír Sendrei.

Záver slávnostného dňa mal ale trpkú príchuť. Štvrtoligový zápas TJ Sklotatran Poltár a Slovenské Ďarmoty pred slušne zaplneným štadiónom vyšiel lepšie pre hostí. Vyhrali vysoko 1:6.

Zdroj: vobraze.sk