Plavkyňa z juhu okresu R. Sobota zápolila na Európskom olympijskom festivale mládeže

terezia horvathova

Plavkyňa Terézia Horváthová pripisuje veľký význam tomu, že štartovala na júlovom Európskom olympijskom festivale mládeže (EYOF) v Banskej Bystrici. „Je to najvýznamnejšie podujatie, na ktorom som sa doteraz predstavila. Páčila sa mi atmosféra, aká tam vládla. Som skôr spokojná s tým, v akom svetle som sa na ňom predviedla. Účasť na EYOFe mala určite pozitívny vplyv na mňa,“ povedala pre vobraze.sk. tínedžerka z Chrámca, obce na juhu Rimavskosobotského okresu. Terézia je členkou rimavskosobotského Plaveckého klubu.

Na festivale mládeže postúpila do semifinále na 100 m znak, pričom obsadila v tejto disciplíne štrnáste miesto. „Vytvorila som si osobný rekord (1:06,46), takže ten čas i umiestnenie hodnotím kladne. Nemala som natrénované na to, aby som sa mohla prebojovať do finále,“ uviedla štrnásťročná Horváthová. Do semifinále prenikla takisto na 200 m znak, kde sa umiestnila na pätnástej priečke. „Už v rozplavbách som si vytvorila osobný rekord (2:23,37), dosiahla som tam lepší čas než potom v semifinále,“ poznamenala mladá plavkyňa.

Zápolila tiež v troch štafetách, pričom najlepšie s kolegyňami skončili na 4 x 100 m voľným spôsobom. Kvarteto Sloveniek obsadilo trinástu pozíciu. „Tie naše umiestnenia mohli byť aj lepšie, keby sme nastúpili v silnejšom zložení,“ skonštatovala Horváthová. Podľa jej slov má radšej individuálne preteky než štafety. „K účasti na Európskom olympijskom festivale mládeže mi pomohli výsledky na súťaži Orca Cup v Bratislave.“

Terézia Horváthová avizuje zmenu klubu, z Rimavskej Soboty mieri do ŠKP Košice. „V Košiciach budem od septembra aj študovať na bilingválnom gymnáziu. Doteraz som navštevovala ZŠ Š. M. Daxnera v Rimavskej Sobote. V metropole východného Slovenska budem mať rozhodne viac tréningov,“ naznačila viacnásobná majsterka Slovenska. „Mám šesť majstrovských titulov,“ spresnila. Hájila už aj breznianske klubové farby.

Jej staršia sestra Kristína čelila ako brankárka strelám súperiek na majstrovstvách Európy žien vo vodnom póle. „Každopádne nechystám prechod k vodnému pólu. To by nebol šport pre mňa. Ako plavkyňa by som chcela štartovať na majstrovstvách Európy junioriek,“ reagovala Terézia Horváthová.

Zdroj: vobraze.sk, foto: album T. Horváthovej