Nádej slovenského biatlonu z Revúcej čakala od účinkovania na majstrovstvách sveta viac

Mala vyššie ciele, než sú výsledky, ktoré dosiahla na mládežníckych majstrovstvách sveta v Ščučinsku. Biatlonistka Ema Kapustová sa na nich predstavila v juniorskej kategórii. Talentovaná reprezentantka z Revúcej štartovala v štyroch pretekoch. „Tieto majstrovstvá sveta nedopadli podľa mojich predstáv, čakala som od nich viac. Hlavne aj vzhľadom na túto celkom úspešnú sezónu. Cítila som šancu na pekný výsledok. Dosiahla som v Kazachstane také výsledky, aké som dosiahla. Už sa teším na ďalšiu sezónu, moju poslednú sezónu v juniorskej kategórii. Pevne verím, že bude úspešnejšia,“ povedala pre vobraze.sk dvadsaťročná Ema Kapustová.

Za najväčšie pozitívum považuje, že aj napriek bežeckým problémom podala na strelnici v rýchlostných i stíhacích pretekoch kvalitný výkon. V šprinte na 7,5 km obsadila 26. miesto, bezchybne v ňom strieľala. V stíhacích pretekoch na 10 km, ktoré nadväzovali na rýchlostné preteky, sa umiestnila na 18. priečke. „Najviac si cením výsledok v stíhačke. V nej som sa cítila dobre na strelnici a aj po bežeckej stránke to bolo lepšie ako v ostatných pretekoch. V šprinte som sa cítila isto na strelnici, ale bežecky som sa vytrápila, a to predovšetkým v poslednom kole. Potešila ma ale stopercentná streľba,“ poznamenala odchovankyňa revúckeho biatlonu a teraz už členka Dukly Banská Bystrica.

V Kazachstane nemala dobrú bežeckú formu. „Bola ďaleko za ideálom. Sezóna je dlhá a je ťažké podávať stabilné výkony v jej celom priebehu. Škoda, že mi bežecká forma nevydržala. S trénerom to preberieme, zhodnotíme a verím, že v tej nasledujúcej to príde v pravý čas,“ vyjadrila sa Kapustová.

Vo vytrvalostných pretekoch na 12,5 km obsadila 21. miesto. Nemohla sa v nich oprieť ani o presnú streľbu. „Pokazila som si výsledok na strelnici. Vládli tam síce dosť zlé poveternostné podmienky a aj snežilo, no nuly bolo možné streliť. Spravila som zbytočné chyby,“ uviedla Ema.

Ema Kapustová

Predstavila sa tiež v mix štafete, v ktorej slovenské kvarteto skončilo na štrnástej priečke. „Mohlo to byť na mojom úseku lepšie. Chcela som tímu čo najviac pomôcť. Na strelnici som bola až príliš premotivovaná. Urobila som zopár chýb, stratila som tým sekundy a tie sa na kratšej trati ťažko dobiehajú,“ skonštatovala Kapustová.

V aktuálnom biatlonovom ročníku Ema upútala bronzom, ktorý získala v rýchlostných pretekoch na juniorskom IBU Cupe v Haanje (Estónsko) i zlatou medailou, ktorú si vybojovala s Damiánom Cesnekom v mix štafete dvojíc na juniorskom IBU Cupe v rakúskom Obertilliachu.


Zdroj: vobraze.sk, foto: album E. Kapustovej, Turar Kazangapov, Ondrej Borguľa