Tisovčanka Bianka vnáša do malieb emócie

Od detstva sa venovala viacerým druhom umenia, no jej srdcovkou sa stalo maľovanie. Ak v ruke nedrží štetec, najpravdepodobnejšie športuje alebo spoznáva slovenské hory. Bianka Guzmová z Tisovca je študentkou slovenského jazyka a histórie na Filozofickej fakulte Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici a talentovanou maliarkou.

Kreslí a maľuje odmalička
Bianka je jedinou vo svojej rodine, ktorá sa venuje maľovaniu. Ako dieťa navštevovala aj spevácky zbor či prednes poézie a prózy. Najviac ju však zaujalo kreslenie. K tejto umeleckej záľube sa dostala prirodzene a od prvých kresieb ju to začalo baviť. „Pravdepodobne mi ako maličkej rodičia kúpili pastelky, dali papier a už to šlo,“ uviedla pre vobraze.sk s úsmevom 21- ročná maliarka. Po menšej prestávke počas strednej školy začala opäť tvoriť, ceruzku však nahradil štetec.

„Prvé pokusy, ktoré by som už mohla nazvať maľbou, boli baletky. Kreslila som ich pre moju maminu aj starkú. Sú to abstraktnejšie obrazy, ale aj napriek tomu to nie sú klasické abstrakcie. Je na nich vidieť, ako som sa vyhrala so štruktúrou, a zároveň z nich vyžaruje pokoj a ladnosť baletiek,“ spomína na svoje prvé maľby štetcom.

Vášeň pre učiteľstvo
Popri kresleniu a maľovaniu ju odmalička niečo ťahalo k učiteľstvu. „Na základnej a strednej škole som mala šťastie najmä na úžasné vyučujúce slovenského jazyka a histórie, čo môj výber vysokej školy uľahčilo. Vďaka nim som zistila, aké dôležité je vedieť, čo sa v minulosti odohralo, aké boli následky týchto udalostí a čomu by sme sa mali vyvarovať,“ povedala Bianka Guzmová. Slovenský jazyk si k histórii zvolila na základe dávnych detských hier na pani učiteľku, diktujúcu rodine diktáty, ale aj v súvislosti so záujmom o literatúru. Keďže skĺbiť štúdium s umením a inými záľubami nie je vôbec jednoduché, často maľuje dlho do noci.



Inšpiráciu čerpá v prírode
Pri svojej tvorbe využíva najmä maľbu akrylovými farbami na plátno. Rada však skúša aj nové výzvy a sama o sebe tvrdí, že nemá špecifický maliarsky štýl. „Maľujem pre ľudí a snažím sa do maľby preniesť ich vízie, ich pocity z fotky, ktorú mám namaľovať. Je to neopísateľný pocit, keď obraz uvidia a sú šťastní, pretože je podľa ich predstáv,“ opisuje talentovaná Tisovčanka. Do každého obrazu, namaľovaného podľa fotky, sa snaží Bianka priniesť kúsok seba. Najdôležitejšie pre ňu je, aby ľudia cítili z malieb emócie, ktoré majú vyjadrovať.
Keď maľuje sama pre seba, najradšej volí kvety, krajinky či zvieratá. „Rada čerpám inšpiráciu v prírode, dobíja ma energiou.“ Všetky obrazy však majú pre ňu svoje jedinečné čaro.

Spolupráca s Regal Burger
„Jedinečným zážitkom bol rozhodne moment, keď ma oslovil Regal Burger v Banskej Bystrici. Maľovala som pre nich billboard, ktorý je priamo vsadený do zeme. Ďalšiu podobnú reklamu som maľovala aj pre vegánsku reštauráciu Alanda, taktiež v Banskej Bystrici. S ničím takým som sa doposiaľ nestretla, páči sa mi nápad takej maľby,“ opisuje Bianka. Zároveň dúfa, že podobná príležitosť sa jej opäť naskytne.

Ak nemaľuje, športuje
Okrem štúdia a umenia sa intenzívne venuje aj športu. „Ak ma nenájdete so štetcom v ruke, tak to bude určite v posilňovni, na kolieskových korčuliach či na lezeckej stene,“ priblížila vysokoškoláčka. Umenie, ale aj šport sú pre ňu ideálnym mentálnym oddychom, pretože popri týchto činnostiach prestáva myslieť negatívne. Dobrú energiu často načerpáva aj z krás slovenskej prírody, ktorú s priateľom Martinom často navštevujú. „Naše obľúbené miesto je Zádiel na východe,“ poznamenala.


Budúcnosť s maľbami
Najzásadnejším cieľom je pre ňu ukončenie bakalárskeho štúdia v tomto roku, aby mohla úspešne pokračovať v štúdiu ďalej. Vo svojich umeleckých cieľoch má jasno. „Mojím cieľom je každým dňom sa zlepšovať a učiť sa maľovať stále nové veci. Momentálne sa snažím naučiť portrétovú maľbu. V zime by som sa s mojimi ručne maľovanými drevenými ozdôbkami na stromček chcela zúčastniť na vianočných trhoch v Tisovci,“ hovorí o svojich budúcich cieľoch a zároveň podotýka, že sa plánuje zúčastniť aj na kurze maľovania portrétov. Zároveň plánuje zveľaďovať aj svoje sociálne siete, na ktorých aktívne prezentuje svoju tvorbu.

Podpora od rodiny a priateľa
Rodičia sú jej nepretržite oporou a mamina v jej živote zastupuje aj miesto kritičky, vďaka ktorej sa Bianka Guzmová snaží neustále posúvať vpred a zlepšovať. Veľkou oporou je pre ňu okrem rodičov aj priateľ. „Dokonca sme už namaľovali dva obrazy spolu, čo ma nesmierne bavilo. Som rada, že aj napriek tomu, že sa maľbe nevenuje, podporuje ma a pomáha mi najlepšie, ako vie. Veľmi som im všetkým vďačná,“ odkazuje Bianka svojim blízkym.

Zdroj: Simona Kántorová, foto: album B. Guzmovej a Instagram @bguzmova_art