Lučenčan Kelemen mieri do NHL. Na majstrovstvách sveta si nezahrá

Radosť Miloša Kelemena (v popredí)

Lučenčan Miloš Kelemen sa nepredstaví na blížiacich sa majstrovstvách sveta v hokeji. „Zranenie kolena mi neumožnilo hrať na svetovom šampionáte. Nemusím však podstúpiť žiadny zákrok. Liečim to zranenie, potrebujem približne šesť týždňov bez pobytu na ľade,“ povedal pre vobraze.sk dvadsaťdvaročný Kelemen, bronzový medailista zo ZOH v Pekingu. „Majstrovstvá sveta sú za odmenu. Každý na ne chce ísť. Jasné, že ma mrzí, že do Fínska nepocestujem. Chlapcom budem fandiť na diaľku a budem ich zápasy pozerať doma,“ uviedol krídelník, ktorý s hokejom začínal v centre Novohradu.

Registruje, aký káder národného tímu sa formuje. Pod vedením kouča Craiga Ramsayho naďalej zarezáva v príprave aj Alex Tamáši. „Keď v mužstve nebude Lučenčan, tak nech je v ňom Soboťan,“ podotkol s úsmevom minuloročný majster Slovenska v drese HKM Zvolen. Miloš Kelemen si vlani zahral premiérovo na svetovom šampionáte seniorov, ktorého dejiskom bola lotyššská Riga.

V tejto sezóne hájil farby BK Mladá Boleslav. V základnej časti dal päť gólov a zaznamenal dvanásť asistencií. Následne však žiaril v play – off, v ktorom bol autorom deviatich gólov a pridal tri asistencie. Mladá Boleslav figurovala po základnej časti na jedenástom mieste a jej hráči to napokon dotiahli do semifinále, v ktorom stroskotali na HC Oceláři Třinec. Nakoniec si práve Třinec vybojoval titul. „Sezóna sa dá hodnotiť z pohľadu Mladej Boleslavi úspešne, a to vďaka tomu nášmu účinkovaniu v play – off. Jedenáste miesto po základnej časti nebolo úspešné, dotiahli sme to však napokon do semifinále. Prešli sme cez Hradec Králové, víťaza základnej časti. Zopakovali sme doteraz najlepší výsledok BK Mladá Boleslav, skončili sme štvrtí,“ priblížil Kelemen.

Vo vyraďovacej fáze ožil. „Necítil som v základnej časti, že by som hral zle. Bohužiaľ, ako tím sme boli v kríze. Mal som počas nej možno aj väčšie šance než v play – off, ale nepremenil som ich. To bol ten rozdiel. K psychickej pohode mi však pomohla tiež olympiáda v Pekingu.“

Miloš získal ocenenie pre najlepšieho nováčika extraligového ročníka, na galavečere si prevzal Cenu Otakara Černého. „Každopádne som rád, že som získal túto cenu. Je to pre mňa pocta. Predstavitelia BK Mladá Boleslav mi vraveli, že prvýkrát bol niekto z tohto klubu takto ocenený,“ reagoval.

Priebojný útočník mení dres. Šťastie skúsi na inom kontinente. Odchádza do zámoria. Mieri do klubu NHL Arizona Coyotes. Podpísal s ním dvojcestnú zmluvu. „V Mladej Boleslavi nebudem pokračovať. Veľmi ma teší, že budem pôsobiť v NHL. Je to pre mňa splnený sen. Určite však budem potrebovať nejaký čas, aby som sa v zámorí adaptoval. Uvidíme, v akom mužstve začnem nový ročník, či to bude v prvom tíme. Všetko záleží odo mňa,“ povedal Kelemen.

Podľa jeho slov ho kontaktovali viaceré tímy z NHL. „Klub, ktorý sa v súvislosti s mojou budúcnosťou spomína, bol so mnou v kontakte celú sezónu. Mohlo by sa mi to tam podariť. S inými klubmi som sa nedostal do takejto fázy rokovaní,“ poznamenal.

Tvrdí, že sa anglický jazyk v súčasnosti špeciálne neučí. „Mal som už aj trénerov zo zahraničia a rovnako aj spoluhráčov. V angličtine rozumiem takmer všetko. Čo sa týka rozprávania, myslím si, že sa postupne oťukám a pôjde mi to.“

Zdôraznil, že na angažmán v Mladej Boleslavi bude spomínať veľmi dobre. „Našiel som si tam fakt veľmi dobrých kamarátov, sme naďalej v kontakte a zrejme v kontakte aj zostaneme. V dobrom sme sa rozišli aj s vedením klubu. Je možné, že sa v budúcnosti do Mladej Boleslavi rád vrátim,“ uviedol Kelemen. Vo farbách bratislavského Slovana krátko nazrel do KHL a zahral si na dvoch majstrovstvách sveta do 20 rokov.

Lučenčan Kelemen má bronz z olympiády. Túži hrať v zámorskej NHL

Zdroj: vobraze.sk, foto: bkboleslav.cz, Jan Pavlíček