Džudista z R. Soboty zaznamenal najlepší výsledok v kariére

Viktor Ádám v strede

Buduje si meno na medzinárodnej scéne. Prienik na medailové priečky sa mu síce na vrcholnom podujatí nevydaril, ale dosiahol veľmi cenné umiestnenie. Odchovanec TJ Mladosť Relax Rimavská Sobota Viktor Ádám zápolil na majstrovstvách sveta juniorov. Ich dejiskom bola minulý týždeň Olbia (Taliansko). Člen Dukly Banská Bystrica zvádzal súboje vo váhe do 100 kg a obsadil v nej piate miesto. Zo slovenskej výpravy skončil najlepšie.


V prvom kole prešiel cez Deswala z Indie, v druhom bol jeho súperom Poliak Jedrzejewski a toho tiež zdolal. „Prehrával som s Indom na wazari, ale potom som ho hodil na ippon. Poliaka som najskôr udržal, získal som veľmi rýchlo wazari a ešte som ho neskôr upáčil, takže som tiež zvíťazil na ippon,“ priblížil pre vobraze.sk Viktor Ádám. Vo štvrťfinále nastúpil proti Rajabovi z Uzbekistanu. „Vyhrával som, súper bol napomínaný. Ohrozoval som ho. Pri jednom jeho nástupe som si však zranil koleno a prestal som sa sústrediť na zápas. Využil to, chytil ma a hodil na ippon. Som presvedčený, že som na neho mal,“ uviedol devätnásťročný džudista z Rimavskej Soboty. Rajabov napokon získal striebro.

Ádáma tak potiahol do repasáže a v nej pokoril Francúza Saparbaeva. „Ten súboj trval len štyridsať sekúnd. Získal som wazari a potom ešte raz wazari, pričom dve wazari znamenajú ippon a koniec duelu.“ V zápase o bronz bol jeho súperom Rus Kanikovskiy. „Prehral som na ippon. Čakali sme, že sa na mňa bude lepiť, ale dával si pozor na to, čo bude robiť. Nemohol som s tým zraneným kolenom behať po žinenke. Nebol to zlý zápas, ale zohralo úlohu to koleno. Bol som z prehry sklamaný .“


Viktor zopakoval piatu priečku zo septembrových majstrovstiev Európy juniorov. „Som rád, že som obsadil na svetovom šampionáte piate miesto, ale čakal som niečo viac, čo je normálne pri športovcoch. Toto umiestnenie však každopádne považujem za zatiaľ najlepší výsledok v kariére. Chcel som na MS dosiahnuť čo najlepší výsledok, dať do toho všetko, a to sa mi podarilo. Išiel som do zápasov pozitívne naladený, mal som „čistú“ hlavu,“ skonštatoval. Domnieva sa, že je na dobrej džudistickej ceste. „Tento výsledok ma nabudil. Je to akoby naštartovanie niečoho na vyššej úrovni,“ podotkol.

Odozvou na jeho účinkovanie v Taliansku boli gratulácie, ktoré prijímal. „Bolo ich veľa. Gratulovali mi aj naši reprezentanti z mužskej kategórie. Tréner juniorskej reprezentácie Jozef Krnáč mi gratuloval a vravel, že som sa bil vynikajúco. Som veľmi rád, že tie reakcie boli takéto,“ podelil sa o dojmy Ádám.

Zdroj: vobraze.sk, foto: album V. Ádáma