Balciarová miluje vianočnú atmosféru a rada pečie

K športu má naďalej blízko, hoci sa mu už nevenuje na vrcholovej úrovni. Bývalá elitná karatistka Dorota Balciarová si naďalej udržiava kondíciu. „Ale je to skôr pre radosť, alebo taký ventil. Už vôbec nejdem na výkonnosť. Buď behám, alebo navštevujem posilňovňu. V lete obľubujem kolieskové korčule a v zime sa teším na lyžovanie, skialpovanie či snowboardovanie,“ povedala pre vobraze.sk dvadsaťosemročná Balciarová. V tejto sezóne už nesúťažila, rozlúčkovou pre ňu bola tá vlaňajšia. Výrazné úspechy dosiahla počas kariéry v kata. V roku 2018 si vybojovala na európskom šampionáte v srbskom Novom Sade bronz. Medzi jej najväčšie úspechy patrí strieborná medaila z majstrovstiev sveta do 21 rokov, ktoré sa konali v Guadalajare. Zdobia ju tri tituly mládežníckej majsterky Európy a z vrcholných podujatí má aj ďalšie cenné kovy.

Lektorka karboxingu
V rimavskosobotskej nemocnici pracuje ako nutričná terapeutka. Od septembra poskytuje v Mestskom kultúrnom stredisku lekcie karboxingu. „Je to kondičné cvičenie na hudbu. Vytváram choreografie s prvkami boxu, karate a tanca, ako sú základné techniky, údery, háky, kopy rôzneho druhu. Niekedy sa tam nachádzajú aj prvky fitnes či latinskoamerických tancov, aby to bolo pestrejšie, no predovšetkým aby choreografie neboli náročné a každý si mohol zvoliť intenzitu, akú potrebuje,“ priblížila Soboťanka Balciarová.

Muži cvičia tiež
Poukázala na to, že sa jednotlivé prvky dajú vždy prispôsobiť tak, aby si každý našiel pohyb, ktorý mu sedí. „Netreba sa toho zľaknúť, je to niečo nové, ale keď si človek osvojí jednotlivé sekvencie a pohyby, tak sa do toho vie pekne oprieť.“ Na jej lekcie chodia prevažne ženy, ale podľa jej slov aj niektorí muži. Pripomenula, že lekcie karboxingu robila aj pred desiatimi rokmi. „Mala som námet a rozhodla som sa, že sa k tomu vrátim a vytvorím niečo podobné. Niečo, čo tu nie je v ponuke a stále sa to točí okolo bojovej tematiky.“

Vystupuje s folklórnou skupinou
Rada si zaspieva a niekedy vystupuje s folklórnou skupinou Lieščina. „Keď potrebujú parťáka do partie,“ poznamenala. Dorota Balciarová má vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa v odbore kondičná trénerka, študovala na Masarykovej univerzite v Brne a prvý stupeň v odbore nutričná terapia. Dorota sa pohrávala v minulosti s myšlienkou, že by bola modelkou, respektíve fotomodelkou. „Mala som také túžby, ale nie som typ na modeling, a to aj z toho dôvodu, lebo meriam 158 cm.“

Obľubuje zdobenie stromčeka
Vianoce sú pre ňu najkrajším sviatkom v roku. „V tom období by mal človek trošku spomaliť, dopriať si čas pre rodinu, ale aj pre seba, užiť si plnými dúškami chvíle s najbližšími, dobré jedlo, vianočné rozprávky a priateľov,“ uviedla Balciarová. Ako zdôraznila, doma majú vždy živý stromček, pretože má krásnu vôňu a urobí úplne inú atmosféru ako umelý stromček.

Ozdobuje ho s mamou Beátou. „Vždy si k tomu urobíme atmosféru, zapneme si Popolušku a zdobíme stromček. Každý rok je to presne také isté a myslím si, že to je taká najvýstižnejšia tradícia. Ozdobovanie stromčeka je mojou obľúbenou činnosťou. Celkovo milujem vianočnú atmosféru, ktorú dotvárajú svetielka, rôzne ozdoby, sviečky, vône či príjemná hudba,“ doplnila.

„Čo sa týka jedla, keďže nemáme radi kapra, ak je to stále na Štedrý deň losos, kapustnica a, samozrejme, jabĺčko na rozkrojenie, ktoré ukáže, či budeme zdraví na budúci rok,“ priblížila Dorota Balciarová. Domnieva sa, že je celkom slušná kuchárka. Priznáva ale, že nerada stojí dlho pri sporáku. „Niekedy si však viem varenie poriadne užiť. Niekedy dostanem chuť na úplne nový recept. Ten si poriadne naštudujem, ale jedlo potom uvarím podľa seba,“ poznamenala s úsmevom. Má rada pečenie. „Domáce Raffaelo guľky, bábovky, vanilkové rožteky, medovníky a kokosoví ježkovia nesmú chýbať na vianočnom stole,“ povedala.

Zdroj: vobraze.sk, foto: archív D. Balciarovej