Ustanovujúce zasadnutie krajského zastupiteľstva sa konalo v Lučenci. Ondrej Lunter a poslanci zložili sľuby

Ján Lunter a Ondrej Lunter

Ustanovujúce zasadnutie Zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja sa dnes uskutočnilo v Lučenci. Zložil na ňom sľub novozvolený predseda vyššieho územného celku Ondrej Lunter a zvolení poslanci. Boli medzi nimi všetci šiesti z okresu Rimavská Sobota – Peter Juhász, Zoltán Cziprusz, Michal Bagačka, Ferenc Auxt, Enikő Mag Fodor a Štefan Vavrek. Nováčikmi v krajskom zastupiteľstve sú Mag Fodor a Vavrek, ktorý však už bol v minulosti poslancom Národnej rady SR. Kvinteto zástupcov voličov z obvodu Rimavská Sobota kandidovalo za Alianciu – Szövetség a Bagačka za Hlas – SD.

Sľub zložili obidvaja poslanci za Poltársky okres, čiže Andrea Baníková (SaS, KDH, Progresívne Slovensko, SPOLU, OKS) a nová tvár Július Balog (Hlas – SD). Za okres Lučenec sú naďalej poslancami Attila Agócs (Aliancia – Szövetség), Pavol Baculík (Nova), Juraj Pelč (nezávislý) i Péter Csúsz (Aliancia – Szövetség). Okrem nich posunuli voliči svojimi hlasmi do zastupiteľstva Karola Mička (SaS, KDH, Progresívne Slovensko, SPOLU, OKS).

Aj v novom volebnom období pokračujú v krajskom parlamente Július Buchta (nezávislý) a Milan Kolesár (SaS, KDH, Progresívne Slovensko, SPOLU, OKS) z okresu Revúca. Novou tvárou je z neho v poslaneckých laviciach Zoltán Antal (Aliancia – Szövetség).

Ako pre vobraze.sk uviedla vedúca oddelenia komunikácie Úradu BBSK Lenka Štepáneková, sľub zložilo 47 z celkového počtu 49 poslancov. Dvaja (Ján Beljak a Viera Dubačová) sa z dnešného ustanovujúceho zasadnutia ospravedlnili a sľub zložia dodatočne. „Ustanovujúce zastupiteľstvo sa konalo ako výjazdové v Lučenci symbolicky preto, aby kraj vyslal jasný signál, že župa, to nie je len Banská Bystrica, ale aj všetky ostatné regióny a okresy,“ ozrejmila Štepáneková.

„Chcem vám tiež sľúbiť, že mojou prioritou bude naďalej aj regionálna súdržnosť. Najviac dokážeme vtedy, ak sa každý región nášho kraja bude cítiť súčasťou úsilia nášho kraja. Nie je to len naša povinnosť, je to aj moje občianske a politické presvedčenie,“ uviedol Ondrej Lunter, ktorý na predsedníckej stoličke vystriedal svojho otca Jána. Doteraz bol podpredsedom vyššieho územného celku. V regionálnych voľbách na konci októbra mal siedmich protikandidátov. Kandidoval ako nezávislý, ale mal podporu viacerých strán.

Nový šéf BBSK podľa jeho slov verí v budúcnosť Banskobystrického kraja. „Moje stopercentné nasadenie počas celých štyroch rokov bude patriť kraju,“ skonštatoval Ondrej Lunter. Ten spomenul tiež rozbehnuté projekty, vďaka ktorým sa môže kraj posunúť ďalej. Ide napríklad o dokončenie rekonštrukcie ciest, lepšie vybavenie i smerovanie stredných škôl, lepšie služby vo verejnej doprave na základe nových, transparentne vysúťažených zmlúv, „revolučné“ zmeny v sociálnych službách či dobre nastavený a fungujúci mechanizmus čerpania eurofondov, vrátane pomoci obciam s projektmi.

„Zložili sme sľub vernosti nášmu kraju a dnešným dňom preberáme správu kraja za okolností, ktoré majú povahu dvoch strán jednej a tej istej mince. Jedna strana tejto mince je pre náš kraj priaznivá, je nádejná a je výsledkom rozhodnutí, ktoré sme v kraji robili počas uplynulých piatich rokov. Ale je tu aj druhá strana mince, menej priaznivá. Mám na mysli ceny energií a infláciu, aká tu nebola 30 rokov a tiež spôsob, akým sa s krajmi a samosprávami vôbec komunikuje z úrovne štátu, a čo sa dá od vlády očakávať. Táto nepredvídateľnosť – toto absolútne neznáme – je za tejto situácie dvojnásobne nepríjemné,“ povedal vo svojom inauguračnom príhovore predseda BBSK Ondrej Lunter.

Zdroj: vobraze.sk, Lenka Štepáneková (tlačová správa BBSK), foto: Marek Mačica, BBSK