Džudista z R. Soboty zasiahol do bojov na vrcholnom podujatí v Sarajeve

Viktor Ádám v strede

Džudista Viktor Ádám sa predstavil uplynulý víkend na majstrovstvách Európy do 23 rokov. Ich dejiskom bolo Sarajevo. Dvadsaťročný reprezentant z Rimavskej Soboty štartoval vo váhe do 100 kg a stopku mu vystavil už prvý súper. Bol ním Gruzínec Ilia Sulamanidze, ktorý si napokon vybojoval zlatú medailu. Ich vzájomný duel mal krátke trvanie. Reprezentant Gruzínska zvíťazil na ippon. „Necestoval som do Sarajeva s nejakými veľkými ambíciami. Išiel som to tam vyskúšať, keďže už v budúcom roku prejdem do tejto vekovej kategórie. Chcel som si aj pozrieť súperov. Očakával som na začiatok slabšieho protivníka. Žreb mi však prisúdil ako prvého súpera práve Sulamanidzeho,“ povedal pre vobraze.sk Viktor Ádám, odchovanec TJ Mladosť Relax Rimavská Sobota.

Podľa jeho slov bol v hlave dobre nastavený. „Pohyb som mal rovnako dobrý. Ohrozil som po nástupe súpera, ale „vychytal“ ma. Urobil som chybu. Myslel som si, že bude robiť inú techniku a on urobil osoto – gari. Viem, že používa túto techniku, ale robí ju skutočne veľmi dobre. Nie som ale nešťastný z takéhoto vypadnutia,“ priblížil člen Dukly Banská Bystrica. Ako doplnil, vlani sa s týmto Gruzíncom stretol na európskom šampionáte juniorov. „Bojoval som s ním o tretie miesto. Bol to vyrovnaný zápas, ale napokon ma v jeho priebehu prekvapil a teraz v Bosne a Hercegovine tiež. Je to špičkový pretekár. Znovu to dokázal, keďže sa stal majstrom Európy do 23 rokov,“ uviedol Viktor Ádám.

Ten už zápolil na treťom vrcholnom podujatí v tomto roku. Najprv sa predstavil na svetovom šampionáte juniorov v ekvádorskom meste Guayaquil a v septembri na majstrovstvách Európy juniorov. Tie sa konali v Prahe.

V prebiehajúcej sezóne sa Ádám blysol zlatou medailou na turnaji Európskeho pohára juniorov v Prahe a bronzom na podujatí Európskeho pohára juniorov v Grazi. „Najbližšie pocestujem na turnaj do Baku. Čaká ma prvý Grand Slam v mužskej kategórii. Uvidíme, či tam niečo urobím,“ poznamenal Viktor.

Zdroj: vobraze.sk, foto: album V. Ádáma