Poslanec Pliešovský zabojuje o funkciu primátora v Hnúšti

Vyzývateľom súčasného primátora Hnúšte Romana Lebedu bude v jesenných voľbách Martin Pliešovský. Tento poslanec mestského zastupiteľstva potvrdil svoju kandidatúru na post primátora pre vobraze.sk. „Vyberalo sa zo štyroch mien. Vychádzali sme z toho, že jeden z nás do toho súboja pôjde a nakoniec zostalo v hre moje meno,“ naznačil zákulisie bez bližších podrobností. Chcel by zúročiť dlhoročné skúsenosti z komunálnej politiky. Zastával v nej už aj funkciu viceprimátora Hnúšte. „Názorovo a hodnotovo som úplne inde ako môj protikandidát a koniec-koncov výsledky práce a mojich aktivít späté so skúsenosťami aj v komunálnej politike či v osobnom živote sú, dúfam, viditeľné,“ povedal Martin Pliešovský.

„Zmena na poste primátora je potrebná. Chvalabohu, nie je len môj pohľad, ale všeobecný. To, čo malo prísť v predchádzajúcich voľbách ako zmena, bol trochu omyl. Nie v tom zmysle, že by sa nič neurobilo. Jednoducho nemôžeme si na verejnosti pretláčať svoje ego. Človek musí byť empatický ku všetkým obyvateľom. Musíme ako mesto napredovať aj takým spôsobom, že s jeho obyvateľmi budeme komunikovať bez problémov. Ani výkonní pracovníci mestského úradu nemôžu chodiť do práce s pocitom strachu,“ tvrdí.

V komunálnych voľbách na jeseň 2018 získal Martin Pliešovský spomedzi súčasných hnúšťanských poslancov najviac hlasov. Štyri roky predtým sa uchádzal o funkciu primátora a skončil druhý. Pracuje v školstve, je vychovávateľom v Strednej odbornej škole technickej a agropotravinárskej v Rimavskej Sobote.

Je okresným predsedom SNS a za túto stranu bude v tohtoročných voľbách kandidovať. Pliešovský uviedol, že má podporu väčšiny terajších poslancov mestského zastupiteľstva a stoja za ním tiež predstavitelia viacerých politických strán, ktoré v meste pôsobia. „Povedali sme si, že bude treba vynaložiť maximálne úsilie, aby k tej zmene na pozícii primátora došlo. Teší ma, že ma ako kandidáta na primátora podporujú aj poslanci Grigorij Šamin, Danka Kiráľová, Marian Petrok, bývalý primátor mesta Michal Bagačka a ďalší,“ poznamenal.

Zachytil výčitky, že v tomto volebnom období nebol veľmi aktívny. „Bol som viac-menej primátorom, ktorému sa končí volebné obdobie, daný úplne na vedľajšiu koľaj. Bol som prizývaný k rôznych záležitostiam neskoro alebo vôbec, atď. Nezúčastňoval som sa na neoficiálnych rokovaniach s ním. Materiály na rokovania mestského zastupiteľstva som si čítal a hlasoval som podľa svojho vedomia a svedomia. To, že som sa do neho neoprel, má istý zmysel. Nie som typ, ktorý by išiel do konfliktov,“ tvrdí Pliešovský.

Ako vidí svoje šance v súboji o primátorské kreslo? „To je ťažké povedať. Sú len dve možnosti. Buď prejdem, alebo prehrám. Moje šance sú 50:50. Štrnásť rokov som robil novinárčinu, pracoval som ako kultúrny referent. Stretávam sa s množstvom ľuďmi. Hral som ochotnícke divadlo, som smútočný rečník i sobášiaci, pôsobím v Zbore pre občianske záležitosti. Pozná ma pomerne dosť veľký okruh ľudí. Mám od nich celkom dobré ohlasy,“ odvetil niekdajší pracovník Mestského kultúrneho strediska v Hnúšti.

Zdroj: vobraze.sk,foto: album M. Pliešovského