Tretí ročník Držkobrania bol kulinárskym zážitkom + foto

Už po tretíkrát sa na Burde konal festival držiek – Držkobranie. Pre návštevníkov bol okrem výborného jedla pripravený bohatý kultúrny program. Novinkou boli kolotoče pre najmenších účastníkov. „V porovnaní s tým predchádzajúcim, tretí ročník hodnotím super. Mali sme zabezpečené parkovacie plochy, veľké pódium a kultúrny program trval až do jednej hodiny v noci. Vystúpili rôzne folklórne skupiny, country kapela, zaspievali aj Sendreiovci a na záver bola diskotéka. Pre deti boli zabezpečené kolotoče a úspech mala penová párty,“ uviedol pre vobraze.sk hlavný organizátor Michal Melich.

Podľa jeho slov najväčší problém tento rok spôsobil covid. Z pätnástich kuchárov boli k dispozícii iba štyria. „Takisto aj Patrik Herman, ktorý mal celé podujatie moderovať a poniektorí účinkujúci nám museli odrieknuť účasť z dôvodu choroby. Toto nám veľmi skomplikovalo celé Držkobranie, nakoľko kuchári museli variť nielen držky, ale aj vo VIP stane rôzne kulinárske špeciality a súčasne dohliadať na priebeh celej súťaže. Ja sám som do šiestej rána navaril 400 litrov držiek, no ďalšie kotle sa nám už nepodarilo celkom dovariť, čo sa odzrkadlilo aj na ich kvalite, “ priblížil Melich. Okrem držiek mohli návštevníci ochutnať Sirkovské guľky i halušky od majstra. Podujatie sa uskutočnilo 13. augusta.

Dobrá nálada však i napriek týmto komplikáciám pretrvávala. Vo VIP stane navarili špeciality svetovej kuchyne kuchári zo združenia Aregala Slovensko – kuchári bez hraníc. Jedným z nich bol aj redaktor TV Markíza Marian Lechan, ktorého vášňou je varenie. Chýr o Držkobraní sa dostal aj k nemu a potešil sa pozvaniu na toto podujatie. Okrem varenia sa ujal aj moderovania počas dňa. „Držky človek buď môže, alebo ich vôbec nemusí. Ja som skôr z kategórie, že si ich dám. Ak by som mal niekde na výber medzi paradajkovou polievkou alebo držkami, tak si určite vyberiem držkovú,“ prezradil Lechan. S kuchármi z Aregaly, pripravoval rôzne morské plody ako ustrice, homáre, chobotnice, krevety a rôzne ryby, predstavil nám ich menu.

„Mojimi špecialitami sú rôzne steaky ako klokaní, Flank steak, teľací i hovädzí, vychutené rôznymi maslami ako sedem druhov korenia a Jack Daniels, údený ananás a tretie je maslo s hľuzovkou,“ povedal Branislav Michalčík, ktorý začal pracovať v kuchyni už ako 15-ročný.

O sladké dobroty sa postarali Katka a Alenka z televíznej šou Pečie celé Slovensko. „My sme si na dnes pripravili makrónky, tartaletky, laskonky a mnohé iné. Dokopy sme doniesli okolo 600 koláčov“, poznamenala Katka.

Celkovo sa do súťaže prihlásilo devätnásť družstiev. Víťazným družstvom sa stali Kikinovci z Kalinova, druhé miesto obsadilo družstvo Dobrá mäsovýroba a na treťom mieste sa umiestnili páni Majstri stavbári z Pezinka. „Najväčšou kuriozitou bolo, že keď sme išli vyhlasovať víťazov, tak sme zistili, že poháre zostali v Rimavskej Sobote a museli sme ich odovzdávať dodatočne,“ zasmial sa Michal Melich.

Budúci ročník je zatiaľ otázny najmä kvôli miestu jeho konania, ktoré je dosť vzdialené od okolitých miest. Ako nám prezradil Melich, celé podujatie je financované z jeho zdrojov, a preto to musí ešte prehodnotiť.

Zdroj: vobraze.sk foto: Ján Čajko, Gabriela Gyuránová