Na konci septembra sa uskutočnia predčasné parlamentné voľby

ilustračné foto

Predčasné parlamentné voľby sa uskutočnia v sobotu 30. septembra. Rozhodli o tom dnes poslanci Národnej rady SR. Za tento termín hlasovalo 92 zákonodarcov. Dohodli sa na ňom strany bývalej vládnej koalície, teda OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí. V hre bol aj návrh strany Smer – SD, aby sa predčasné voľby konali 27. mája, ako aj návrh strany Hlas – SD, aby voliči rozdali nanovo karty 24. júna. Za tieto dva termíny však nehlasoval potrebný počet poslancov. NR SR prijala uznesenie o skrátení volebného obdobia a určila, že sa voľby vykonajú spomínaného 30. septembra tohto roka. Poslanci v tejto súvislosti nadviazali na zmenu Ústavy SR, ktorú schválili minulý týždeň.

Rimavskosobotský primátor Jozef Šimko, ktorý je členom poslaneckého klubu Sme rodina, bol pri hlasovaní postupne za všetky tri termíny volieb. Šimko sa do NR SR dostal v roku 2020 na kandidátnej listine strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko. Z jej poslaneckého klubu neskôr vystúpil. Herec, moderátor a podnikateľ Jozef Pročko z Haliče sa pri májovom termíne i júnovom termíne pri hlasovaní zdržal a hlasoval za ten septembrový. Pročko je členom poslaneckého klubu OĽaNO.

Bývalá primátorka Poltára Martina Brisudová, ktorá je v súčasnosti mestskou poslankyňou, bola proti májovému termínu, pri hlasovaní o júnovom sa držala a podporila septembrový termín predčasných volieb. Brisudová sa do NR SR dostala na kandidátnej listine OĽaNO, Nova, KU, Zmena zdola, no už nie je členkou poslaneckého klubu OĽaNO. V zákonodarnom zbore pôsobí ako nezaradená poslankyňa.

Národná rada SR vyslovila nedôveru vláde Eduarda Hegera v decembri minulého roka. Prezidentka Zuzana Čaputová vládu na základe rozhodnutia NR odvolala a následne ju dočasne poverila vykonávaním jej pôsobnosti v obmedzenom rozsahu až do vymenovania novej vlády.

Takto sa zachovali pri hlasovaní o vyslovení nedôvery vláde poslanci z regiónu

Zdroj: vobraze.sk, NR SR