Takto sa zachovali pri hlasovaní o vyslovení nedôvery vláde poslanci z regiónu

ilustračné foto

Národná rada SR vyslovila nedôveru vláde Eduarda Hegera. Za vyslovenie nedôvery včera hlasovalo 78 poslancov, proti ich bolo 20, dvaja sa zdržali hlasovania a dvaja nehlasovali. Pred hlasovaním vyšli z rokovacej sály členovia poslaneckého klubu OĽaNO, medzi ktorými boli aj Jozef Pročko z Haliče a bývalá primátorka Poltára Martina Brisudová. V októbrových komunálnych voľbách túto funkciu neobhájila a v novom volebnom období je poslankyňou poltárskeho mestského zastupiteľstva. Primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko, ktorý je členom poslaneckého klubu Sme rodina, bol prítomný v rokovacej sále, ale nehlasoval.

Vyslovenie nedôvery podporil nezaradený poslanec Stanislav Mizík. Keď kandidoval v roku 2020 do NR SR, mal trvalý pobyt v obci Rovné (okres Rimavská Sobota). V tomto roku si ho však zmenil a na konci októbra sa v regionálnych voľbách uchádzal za stranu Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko o post predsedu Košického samosprávneho kraja. Pri mene mal uvedený trvalý pobyt Košice – Sídlisko Ťahanovce.

Prezidentka Zuzana Čaputová dnes na základe rozhodnutia NR SR z 15. decembra odvolala vládu Eduarda Hegera a zároveň ju poverila vykonávaním jej pôsobnosti v obmedzenom rozsahu až do vymenovania novej vlády. Čaputová požiadala Hegera, aby nielen on, ale aj ďalší politickí reprezentanti „urobili všetky potrebné kroky k tomu, aby NR SR najneskôr do konca januára prijala všetky potrebné rozhodnutia smerujúce k predčasným parlamentným voľbám“. „Považujem za potrebné, aby sa predčasné voľby realizovali ešte v prvom polroku budúceho roka. A to z dôvodu charakteru obmedzeného vládnutia, ktorý som už spomínala, ale zároveň aj z dôvodu nevyhnutnosti prípravy nového štátneho rozpočtu na ďalší kalendárny rok,“ dodala prezidentka.

Zdroj: vobraze.sk, foto: reprofoto RTVS