M. Lacko: Ľudia vidia len to, že majú nejaké práva, ale zabúdajú, že majú aj povinnosti + video

Pred bývalou Tabakovou továrňou v Rimavskej Sobote aj tento rok horeli sviečky. Medzi tými, ktorí ich zapálili, boli aj protagonisti udalostí z novembra 89, z čias bývalého Československa. Uplynulo odvtedy 33 rokov. Počas štátneho sviatku, 17. novembra, si pri pamätnej tabuli pripomenuli udalosti Nežnej revolúcie.  

Práve tu sa v novembri 1989 stretli tisícky ľudí zo škôl, závodov, aby generálnym štrajkom vyjadrili svoju nespokojnosť s vtedajším režimom. V štátnych organizáciách však v ten deň bolo zakázané zúčastniť sa na tomto štrajku. Na generálnom štrajku boli prednesené dve základné požiadavky. Zrušenie vedúcej úlohy Komunistickej strany Československa, ktorú vtedy zaručovala ústava a druhou požiadavkou boli slobodné voľby. Včerajšieho stretnutia sa zúčastnil aj vtedajší moderátor Marian Lacko, ktorý ako prvý vystúpil pred tisíckami ľudí. Dnes situáciu vníma s istou frustráciou.

„Vieme, čo sa udialo, vieme, aj aké chyby sa udiali,“ hovorí Lacko, podľa ktorého došlo k odstráneniu vedúcej úlohy Komunistickej strany, no malo sa presadiť aj niečo iné.  „Aby bývalí komunisti, respektíve aj bývalí fašisti, nemohli pôsobiť v politike, a to sa nestalo. Už ani nehovorím o lustráciách, lebo tie by boli súčasťou toho. Ale, že sa dovolilo bývalým komunistom prezliecť kabáty a fungovať v politike, tak to nás zaviedlo tam, kde sme teraz. Bohužiaľ, nejdeme 33 rokov dopredu, ale prešľapujeme na mieste. To je môj pocit,“ povedal. Ako spomenul, môžeme cestovať, máme slobodu, ale, bohužiaľ, sloboda prináša aj tú druhú stranu.

Ľudia podľa jeho slov veria rôznym hoaxom, rôznym polopravdám i nepravdám a ťažko je ich presviedčať o niečom inom. „Niekto si povie, že môže povedať, čo chce, tak, bohužiaľ, to je už skôr anarchia, ako demokracia. Princíp demokracie sa stráca, lebo demokracia je aj o niečom inom, zodpovednosti a ľudia vidia len to, že majú nejaké práva, ale zabúdajú na to, že majú aj nejaké povinnosti,“ hovorí Lacko a poukazuje na nízku účasť v nedávnych voľbách.  V niektorých mestách bolo len okolo 40 percent účasť. „To je strašne nízke číslo a znamená to, že ľudia rezignujú nielen na miestnu politiku, ale na politiku ako takú. Majú pocit, že im už nič nepomôže. Len sa bojím, že to bude ústiť do väčšej radikalizácie spoločnosti, ktorá vždy bola vtedy, keď sa blížili občianske nepokoje. Veríme, že sa to zmení, len akým spôsobom, to asi nikto nevie,“ uzavrel.

V R. Sobote si znovu pripomenú výročie Novembra ´89

Zdroj: vobraze.sk