Ján Lunter nebude znovu kandidovať. Jeho syn Ondrej do toho ide

Ondrej Lunter
Ondrej Lunter v popredí

Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ján Lunter sa nebude v jesenných voľbách opätovne uchádzať o túto funkciu. Zálusk si však na ňu robí jeho syn Ondrej Lunter, ktorý ohlásil svoju kandidatúru. V súčasnosti je podpredsedom BBSK. „Uvážil som, že ďalšia náročná kampaň a v prípade úspechu ďalšie štyri roky v úrade by som nemohol vykonávať takým spôsobom, s takým nasadením a nárokmi, ktoré som si pred seba kládol celý pracovný život. Za budúcnosť kraja však stále cítim zodpovednosť,“ povedal Ján Lunter.

„Ondreja som najprv pred kandidatúrou vystríhal, viem, koľko času a obetí na úkor rodiny si tento post vyžaduje. On sa však rozhodol a má moju plnú podporu. Viem, že jeho motivácia je správna, je húževnatý a pracovitý, čo mal možnosť aj dokázať,“ doplnil na tlačovke aktuálny šéf samosprávneho kraja.

Jeho predchodcami vo funkcii boli – Milan Marčok, Milan Murgaš, Vladimír Maňka a Marian Kotleba.

Ondrej Lunter sa mieni uchádzať o dôveru občanov podľa jeho vyjadrenia ako nezávislý kandidát na predsedu. „Som Ondrej Lunter a kandidujem, lebo nechcem, aby sa do spravovania kraja vrátila stagnácia a hanba. Hanba tých, čo viedli kraj pred nami a stagnácia tých, ktorí im tento kraj odovzdali. Kandidujem, aby bolo normálne, že veci fungujú, pre všetky generácie, v každom kúte kraja,“ uviedol pri ohlásení kandidatúry 23. februára.

Tento týždeň mu vyjadrilo podporu päť politických strán – SaS, KDH, Progresívne Slovensko, SPOLU a OKS. Podľa podpísaného memoranda rešpektujú snahu Ondreja Luntera ďalej rozširovať podporovateľov jeho kandidatúry s cieľom vytvoriť čo najširšiu koalíciu politickej a občianskej podpory.

Medzi poslancami v Zastupiteľstve BBSK má okres Rimavská Sobota šiestich zástupcov. O tom, ktorí to budú v novom volebnom období, rozhodnú voliči rovnako na jeseň tohto roka.

Zdroj: vobraze.sk, TS Tím Lunter, foto: Tím Lunter