Hazucha z R. Soboty si sadne do poslaneckých lavíc v NR SR

Do poslaneckých lavíc v Národnej rade SR má namierené Ivan Hazucha z Rimavskej Soboty, ktorý je okresným predsedom strany Smer – SD. V septembrových parlamentných voľbách figuroval na jej kandidátnej listine na 44. mieste a aj po zohľadnení preferenčných hlasov mu patrí rovnaká pozícia. Smer získal v zákonodarnom zbore 42 kresiel. Keďže však bude vládnou stranou, niektorí zvolení poslanci za Smer sa presunú do exekutívy. Hazucha sa takto posunie z pozície náhradníka do Národnej rady SR.

Smer – SD formuje koalíciu so stranami Hlas – SD a SNS. „Ak vymenovanie novej vlády prebehne bez problémov, je vysoká pravdepodobnosť, že by som mal poslanecký sľub v NR SR zložiť v stredu. Budem na to pripravený. Idem do Bratislavy a budem čakať, ako sa situácia vyvinie. Závisí to od prezidentky Zuzany Čaputovej,“ povedal pre vobraze.sk Ivan Hazucha (53). V súčasnosti je vedúcim prevádzky kanalizácií a ČOV Stredoslovenskej vodárenskej prevádzkovej spoločnosti.

Prvýkrát sa stane poslancom zákonodarného zboru. „Vnímam to ako obrovskú zodpovednosť. Je to pre mňa výzva. Budem sa snažiť, aby sa mi tam darilo. Myslím si, že každý človek je rád, keď sa mu v práci darí. Urobím všetko pre to, aby som bol v parlamente z tohto pohľadu spokojný,“ vyjadril sa dlhoročný komunálny politik.

Priznáva, že ho čaká veľa nových vecí, s ktorými sa bude potrebovať zžiť a nejaký čas to potrvá. „Snáď ich zvládnem. Nerád by som aj sám sebe urobil hanbu. Určite by som sa cítil zle, keby som veci nezvládal tak, ako si to predstavujem. Keď niečo robím, som zvyknutý byť začlenený v tej lepšej časti, vtedy ma to napĺňa. V opačnom prípade je to trápenie“ skonštatoval Hazucha a pokračoval: „Beriem to s veľkým rešpektom. Športovou terminológiou by som to nazval najvyššou ligou. Rád by som teda hral tak, aby moje výsledky boli hodnotené v hornej časti tabuľky. Vtedy by som považoval svoj dlh voči strane Smer – SD, ktorá ma nominovala a aj voči mojim, respektíve našim voličom za splatený.“

Podľa jeho slov nemá ambície byť najaktívnejším poslancom v zákonodarnom zbore. Chce však, aby ho v pléne bolo počuť. „Na to si treba určitým spôsobom vybudovať meno a rešpekt,“ doplnil Ivan Hazucha, ktorý je poslancom rimavskosobotského mestského zastupiteľstva. „Zostanem ním aj naďalej. Mňa komunálna politika baví,“ reagoval. Ivan Hazucha vlani kandidoval aj na post primátora Rimavskej Soboty i do krajského zastupiteľstva.

Medzi zvolenými poslancami NR SR figurujú po septembrových voľbách Igor Melicher (Smer – SD) z Poltára i Jozef Pročko (OĽaNO a priatelia, Kresťanská únia, Za ľudí) z Haliče. Rimavská Sobota mala zastúpenie v parlamente aj doteraz, keďže jeho poslancom bol primátor mesta Jozef Šimko.

Zdroj: vobraze.sk, foto: album I. Hazuchu