Fačka sa chce stať primátorom Hnúšte

V Hnúšti majú troch kandidátov na primátora. K tomu súčasnému Romanovi Lebedovi a poslancovi mestského zastupiteľstva Martinovi Pliešovskému pribudol Peter Fačka. Ten pracuje ako vedúci oddelenia kvality v spoločnosti Yura Eltec Corporation Slovakia, konkrétne v hnúšťanskom závode. Ako neposlanec pôsobí v komisii podnikateľskej činnosti, správy mestského majetku pri mestskom zastupiteľstve. Kandidátnu listinu aj s podpismi voličov, ktorí podporujú jeho kandidatúru, odovzdal v utorok 30. augusta podvečer. V posledný možný deň. „Mnohí zamestnanci Yury, ale aj iní ľudia, ma oslovili s tým, či by som náhodou nechcel kandidovať na primátora. Finálne rozhodnutie som urobil asi tak týždeň dozadu. Chcem sa stať primátorom Hnúšte,“ povedal pre vobraze.sk Peter Fačka (38).

„Podnetom na moju kandidatúru bolo hlavne to, že nie všetci ľudia sú spokojní s tým, ako funguje mesto. Hlavne zamestnanci Yury týmto spôsobom vložili do mňa svoju nádej na nejakú zmenu, pomohli mi aj so zbieraním podpisov. Vedia, aký som človek, že pristupujem k veciam seriózne, slušne a triezvo. Sme tam dlho zohratý tím ľudí, ktorí si pomáhame, spolupracujeme a poznáme sa,“ vysvetlil Fačka.

Za svoju prioritu považuje, aby mesto napredovalo. Mieni sa o to snažiť. „Aby sa doriešili niektoré veci, ktoré sú roky nedotiahnuté. V určitých mestských častiach napríklad máme problém, že v nich stále nie je vybudovaná kanalizácia. Niektoré chodníky v mestských častiach sú veľmi rozbité. Chcel by som sa zamerať najmä na envirozáťaž,“ povedal. Poukázal tiež na to, že v meste ubudlo obyvateľov. „Problémom je, že tu nie je práca. Chcem sa posnažiť, aby sa tu vytvorili nové pracovné miesta, aby sa sem ľudia začali vracať, aby sa toto mesto úplne nevyľudnilo.“

Ako vidí svoje šance v súboji o primátorskú stoličku? „Ľudia rozhodnú o tom, ako to dopadne. Je to v rukách voličov. Tí, ktorí ma poznajú, sa budú určite so svojimi susedmi, priateľmi a známymi rozprávať o mne, keď uvidia medzi kandidátmi moje meno,“ odvetil Peter Fačka. Uchádza sa nielen o post primátora, ale zároveň aj o mandát poslanca hnúšťanského mestského zastupiteľstva. Komunálne voľby sa uskutočnia 29. októbra.

Zdroj: vobraze.sk, foto: album P. Fačku