Známa hudobná skupina je na scéne už vyše 20 rokov

Kapela Sendreiovci z okolia Kokavy nad Rimavicou je na hudobnej scéne vyše 20 rokov. Počas tohto obdobia sa v nej vystriedalo niekoľko hudobníkov. Sendreiovci pôsobia nielen doma, ale aj v zahraničí. Dostali sa aj na červený koberec do Londýna a na plátno Hollywoodu. Viac o účinkovaní kapely pre vobraze.sk priblížil jej líder a spevák Vladimír Sendrei. Podľa jeho slov začínali s autentickými hudobníkmi z Kokavy, ktorí nepoznali hranie z nôt. Neskôr museli úroveň zlepšiť a v súčasnosti majú štyroch členov, pedagógov na umeleckých školách.

Sendreiovci patria medzi najznámejšie slovenské kapely hrajúce cigánsku muziku. Speváci Vladimír a Janka Sendreiovci a ich skupina uchovávajú autentický cigánsky folklór a túto jedinečnú hudobnú tradíciu prenášajú z generácie na generáciu. „Hráme napríklad však aj na nerómskych svadbách a aj veľmi bohatým ľuďom,“ hovorí a dodáva, že od ľudí cítia, že svadba je pre nich niečo výnimočné v živote a ich hudba k tomu patrí. Zo skúseností spomenul, že veľa záujemcov kvôli nim mení termíny svadieb. „Máme prípady, kedy sa nám ozývajú ľudia aj po niekoľkých rokoch od svadby.

Rómovia zabudnú na svadbu behom mesiaca, ale Nerómovia nezabudnú na svadbu a na hudbu na tej svadbe aj päť rokov. Je to zaujímavé, taký môj životný postreh. A čo vieme, tak každý z nich má dodnes šťastný život. Nosíme asi aj šťastie s hudbou,“ uviedol Vladimír Sendrei.

Podľa jeho slov hrali na svadbe novinárky Zuzany Kovačič Hanzelovej, dcére známej moderátorky Aleny Heribanovej, či dcére Antona Siekela, prezidenta Slovenského olympijského a športového výboru. „Hráme podľa želania. Máme široký repertoár, aj modernú hudbu, funky, muziku, 80 roky, ale aj tradičné veci,“ priblížil.

Sendrei Brno

Vladimír Sendrei v rozprávaní neobišiel ani zážitky na natáčanie Sherlocka Holmesa: Hra tieňov, kde si ich prirodzený talent všimol skladateľ Hans Zimmer. Pozvali ich aj na londýnsku premiéru filmu, aby tam zahrali hosťom. „Bol to krásny zážitok, to sa nedá popísať. Celkovo nahrávanie filmu a aj ten červený koberec,“ spomenul Sendrei a dodal, že hrali rovno ešte aj na predvianočnej párty nahrávacieho štúdia Warner Bros, „Hrali sme celému kolektívu, na párty bolo približne 400 ľudí a potom aj manželovi Madonny,“ hovorí spevák Vladimír Sendrei.

V úvode covidového obdobia zažívali dlhú pauzu. „V prvej vlne sme totálne zlyhali v hraní, bol tam skoro pol roka výpadok. Toto leto sme sa však rozbehli,“ skonštatoval Sendrei. Z nedávnych vystúpení spomenul koncerty na Bratislavskom hrade, v Nitre v múzeu a 23. októbra boli v Brne.

V súčasnosti ešte pracujú na dokumente, ako sa z dediny prepracovali do sveta medzi špičku. Zachytáva život kapely a ich účinkovanie vo svete. „Ako sme sa stretávali štyri roky s Hanzom Zimmerom, so svetovým hudobným mágom a ako nás dostal do projektu,“ načrtol.

Sendreiovci v minulosti spolupracovali aj s kapelou Para, Moja reč a spevákmi Jana Kirschner, Sáva Popovič, Janko Kuric, Peter Lípa, majú za sebou mnohé vystúpenia po celom Slovensku. V zahraničí hrali na koncertoch v Berlíne, New Yorku, Moskve, Budapešti, Krakove, Ľubjane, Prahe, Franfurte nad Mohanom.

Zdroj: vobraze.sk, foto: archív Vladimíra Sendreia