Útisová zaúča do tajov džuda najmladších

Veronika Útisová sa vrátila k džudu, v ktorom vynikala. Ale už na inej pozícii. Súperky sa nemusia obávať, svoje schopnosti v súťažnom kolotoči na tatami nepredvedie. Do tajov tohto športu totiž zaúča prípravkárov.

Odchovankyňa TJ Mladosť Relax Rimavská Sobota rozbieha trénerskú kariéru. Od septembra pôsobí v banskobystrickej Dukle. Na UMB v meste pod Urpínom začala zároveň študovať trénerstvo so špecializáciou na džudo. „K džudu sa ako pretekárka neplánujem vrátiť. Neláka ma byť rozhodkyňou. Zatiaľ mi stačí trénovať malé deti. Baví ma to,“ povedala pre vobraze.sk devätnásťročná Útisová. „Som rada, že som v Dukle. Rada pomôžem pri práci s najmenšími. Venujem sa začiatočníkom, vyhovuje mi to, že pôsobím pri nich. Som asistentkou trénera Miroslava Dzúra. Vydala som sa na túto dráhu. Chcem sa stať trénerkou so všetkým, čo k tomu patrí. Mienim sa venovať trénerskej práci popri štúdiu na vysokej škole i po ňom.“

Jej otec Richard Útis je trénerom v rimavskosobotskej Mladosti. „Trénerské skúsenosti som začala zbierať tento rok najskôr v Rimavskej Sobote. Súviselo to jednak s tým, že som sa chystala na štúdium trénerstva na vysokej škole, ale tiež s tým, že otec potreboval vypomôcť na tréningoch,“ uviedla vysokoškoláčka z Lukovíšť. Ako doplnila, absolvovala tiež skúšky technickej vyspelosti a v súčasnosti má hnedý opasok. „Chcela by som spáskovať aj na čierny opasok, čo je o stupeň vyššie,“ naznačila plány absolventka Strednej zdravotníckej školy v Banskej Bystrici.

Veronika Útisová bola úspešnou džudistkou. Je viacnásobnou majsterkou Slovenska. Vybojovala si sedem majstrovských titulov a dva ďalšie pridala v lige dorasteniek. Presadila sa aj na medzinárodných podujatiach. Začiatkom roka 2019 však oznámila, že končí s džudom. Vysvetľovala to tým, že ju prestalo baviť, keďže sa mu venovala veľa rokov.

Zdroj: vobraze.sk, foto: album V. Útisovej