Violista Botoš pôsobí v Symfonickom orchestri Slovenského rozhlasu i v Činohre SND

Prvé husle dostal v štyroch rokoch. Hudobné inšpirácie čerpal najmä vo svojej rodine a snom Vojtecha „Bélu“ Botoša bolo stať sa violistom. Jeho rodným mestom je Rimavská Sobota, vyštudoval Akadémiu umení v Banskej Bystrici v odbore hra na violu. Pôsobí v Symfonickom orchestri Slovenského rozhlasu, Činohre SND, ale aj viacerých hudobných zoskupeniach koncertujúcich po celom svete. S jedným z nich je momentálne na európskom turné. K rodnému mestu, ale aj dedinke Blhovce, kde momentálne žije jeho rodina, má veľmi vrúcny vzťah.

Rodina hudobníkov
Vojtech od narodenia vyrastal s hudbou. V jeho rodine hudbe zasvätili život viacerí členovia. „Môj otec, Vojtech Botoš starší, je kontrabasista. Môj starý otec, najstarší Vojtech Botoš, bol violista, ktorý má viedol k láske k hudbe už od detstva. Práve oni boli mojimi prvými a najväčšími vzormi v hudbe,“ uviedol pre vobraze.sk. V šiestich rokoch začal navštevovať triedu Evy Szabóovej v ZUŠ Rimavská Sobota. Stredoškolské vzdelanie síce nadobudol na Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Rimavskej Sobote v odbore hotelová akadémia, ale už počas tohto obdobia navštevoval zároveň hodiny Dušana Radiča na Konzervatóriu Jána Levoslava Bellu v Banskej Bystrici. „Práve on mi dal základy v klasickej hudbe a pripravil ma na prijímacie skúšky na Akadémiu umení v Banskej Bystrici.“

Rozhodnutie pre violu
Napriek tomu, že v Rimavskej Sobote bol Vojtech známy ako talentovaný huslista, na banskobystrickej Akadémii umení sa rozhodol pre štúdium v odbore hra na violu. „Violku ako hudobný nástroj som si zaľúbil už ako malé dieťa, keď som počul hrať svojho starého otca. Odvtedy bolo mojím snom stať sa violistom. Počas môjho štúdia som navštevoval triedu Zuzany Bouřovej, ktorej som veľmi vďačný nielen za poskytnuté profesionálne informácie a vedenie v hre na viole, ale aj za môj vlastný osobnostný rozvoj i celé moje štúdium. Je tiež mojím vzorom,“ priblížil Botoš.“ Okrem huslí a violy sa venoval aj hre na kontrabas. Počas štúdia na vysokej škole bol stálym členom Folklórneho súboru Bystrina. „S týmto súborom mám za sebou úžasné zážitky a vystúpenia,“ spomína.

Život a pôsobenie v Bratislave
V súčasnosti buduje hudobne nadaný Vojtech svoju kariéru v Bratislave, kde aj žije. Onedlho uplynú štyri roky, odkedy je členom Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu. „V mojej práci sa cítim veľmi dobre. Mám úžasných kolegov, všetci sme kamaráti a vládne nám tam príjemná atmosféra. Momentálne som veľmi spokojný, napĺňa ma táto práca, pretože robím naozaj to, po čom som túžil odmalička.“
Takisto spolupracuje s Činohrou Slovenského národného divadla. „V Činohre hrám v jednom slovenskom predstavení s názvom Kubo. Je to folklór a hráme tam s mojimi dobrými kamarátmi, s ktorými tvoríme kapelu. Je to kratšie predstavenie, ale zábavné pre ľudí. Je preto, samozrejme, menej hudobne náročné ako klasické symfonické veľdielo, ktoré vyžaduje veľa cvičenia a prípravy,“ ozrejmil Botoš.

Hudobné zoskupenia svetového formátu
Vojtech pôsobí vo viacerých hudobných zoskupeniach, ako je napríklad Gypsy Way s českým husľovým virtuózom Pavelom Šporclom. „Okrem toho som stálym členom zoskupenia Manuša, spolupracujem teda s Júliou Kozákovou, s ktorou som v tomto období na európskom turné. Máme za sebou úspešné koncerty v Belgicku, Taliansku a cez víkend nás čakajú koncerty v Estónsku. Budúci mesiac budeme aj na Slovensku, v Anglicku a neskôr v ďalších európskych krajinách,“ avizuje úspešný violista. „Taktiež hrávam v zoskupení Géza Hosszú Legocky & The 5 DeViLs. Géza je svetoznámy husľový virtuóz, bol totiž už dvakrát nominovaný na Grammy. V priebehu nasledujúceho mesiaca budeme mať koncert v košickom rozhlase a vystúpime na prestížnom festivale klasickej hudby v Edinburghu.“

Svojou hrou obohacuje mnohé ďalšie hudobné zoskupenia. „Mám za sebou mnoho koncertov doma i v zahraničí s rôznymi hudobnými zoskupeniami a v rôznych hudobných žánroch. Zúčastnil som sa na viacerých medzinárodných hudobných súťažiach. Každá moja hudobná spolupráca je veľmi jedinečná a posúva ma, vďaka čomu cítim rast, a to profesionálny i osobný.“ Vojtech je zároveň multižánrovým umelcom, rád si zahrá akýkoľvek žáner. „Milujem si zahrať folklór, je to pre mňa pocit istej formy slobody, ale rád hrám aj klasickú hudbu. Baví ma študovať diela od hudobných velikánov, cvičiť ich a pracovať na nich, aby som ich mohol interpretovať na koncertoch pre milých poslucháčov,“ dodal Vojtech Botoš.

Rodina, cestovanie a budúce plány
Ak práve nehrá, najradšej sa venuje svojej rodine, priateľke a cestovaniu. „Toto leto, ako som už spomínal, mám plné koncertov, tým pádom aj mojej záľuby v cestovaní, keďže hráme vo viacerých európskych krajinách.“ V budúcnosti by rád naplnil ešte jeden svoj veľký cieľ. „Mojou túžbou je stále sa viac a viac zdokonaľovať v hre na viole, zároveň by som chcel začať v doktorandskom štúdiu. Hudba je môj život a napĺňa ma radosťou. Som preto rád, že vďaka mojim príležitostiam môžem žiť moje sny,“ vyjadril sa Botoš.

Zdroj: Simona Kántorová, foto: album V. Botoša