Vaculčiaková miluje folklór a zbiera kroje. Najradšej spieva balady

Jaroslava Vaculčiaková z Vyšnej Pokoradze zasvätila život folklóru. V súčasnosti pôsobí ako speváčka vo folklórnej skupine Lieščina z Rimavskej Soboty. Folklóru prepadla až v zrelom veku. Spomína si, že to bolo niekedy po tridsiatke. No myslí si, že folklór v nej driemal už od detstva. „Na základnej škole som chodila spievať a recitovať, ale naplno to folklórne svetlo vo mne zasvietilo, až keď začala moja dcéra chodiť do detského folklórneho súboru. Tým, že som s ňou všade chodila a zrazu som bola súčasťou folklóru, to svetielko zasvietilo a už nezhaslo. A ani nezhasne, lebo folklór je diagnóza,“ uviedla pre vobraze.sk Jaroslava Vaculčiaková. Naplno folklóru však prepadla, až keď bola na jednom školení spevu v Kokave nad Rimavicou. To viedla speváčka Mária Brdárska Janoška z Rejdovej. „Je to úžasná pani speváčka. To bol taký zážitok vidieť ju spievať, že som odvtedy folklóru naplno prepadla. Bol to zrejme osud, lebo sme narodené v rovnaký deň a aj Rejdová je pre mňa najväčšia láska,“ skonštatovala.

Spája ich kamarátstvo

Jaroslava Vaculčiaková začínala vo FS Háj. Od roku 2018 účinkuje vo folklórnej skupine Lieščina, ktorú spoluzakladala. Jej členovia majú folklórne skúsenosti z predchádzajúceho obdobia. „Po tom, ako sme prestali fungovať v súbore, sme sa stretli a dohodli, že by sme chceli ďalej pokračovať, lebo proste folklór máme radi a všetci sme srdcom i dušou folkloristi.” V Lieščine pôsobí 14 členov, deväť žien a päť mužov. „Vekom je to síce mladý súbor, no máme desaťročia folklórnych skúseností, na ktorých môžeme stavať.” Ako Vaculčiaková podotkla, robia autentický folklór. Ich repertoár pozostáva z vianočných pásiem i obradových vystúpení. Robia však aj divadelný folklór, ktorý obsahuje aj veselé pásma, kde sú aj tanečné vložky. „V divadelných pásmach hráme scénky, ktoré sme si samy vytvorili. Je to divadlo spojené aj so spevom. Máme tam napríklad predstavenie, kde sa doberajú muži so ženami. Ľudom sa to páči a my to radi robíme, lebo je to také veselé,“ ozrejmila.

FSk Lieščina nevystupuje len na folklórnych akciách, ale aj na rôznych podujatiach, ako sú dni obcí, úcta k starším či benefičné koncerty. Mesačne vystupujú na šiestich, siedmich podujatiach, no to podľa Vaculčiakovej záleží od obdobia. Doplnila, že členovia Lieščiny pochádzajú z Rimavskej Soboty a jej blízkeho okolia. Okrem folklóru ich spája aj kamarátstvo. „Je úžasné, že spolu nielen spievame, ale si aj pomáhame. Som veľmi rada, že Lieščina existuje,“ zdôraznila. Spoločne sa stretávajú na nácvikoch. Pokiaľ majú nejaké vystúpenie, nacvičujú častejšie. Dávajú si na nich záležať. Aby bolo vystúpenie dobré, musia si ho podľa nej prejsť aj dvadsaťkrát. Samozrejmosťou sú hlasové rozcvičky. „Síce vidno, že spolu roky spievame, no stále je to dril.”

Najradšej spieva balady

Vaculčiaková priblížila, že sa venujú sa hlavne folklóru z regiónu Gemer, okrajovo aj Horehroniu, tam je to najmä Polomka. „Je to ten horný Gemer, Rejdová. Priznám sa, je to taká moja srdcovka, no aj všetci v súbore to máme radi. A hlavne, máme tam zdroj pesničiek. Pani Brdárska je skvelý človek a veľa nám pomáha aj jej dcéra, z čoho máme radosť.” Folkloristka svoju lásku k Rejdovej pretavila do cédečka s pesničkami, ktoré vyšlo pod názvom V Rejdovej pri četerni. Piesne, ktoré spievajú, sú autentické, čiže sa odovzdávajú z generácie na generáciu. „Pri ich prezentovaní sa snažíme dodržiavať správnu gramatiku jednotlivých oblastí, lebo Gemer je veľmi rôznorodý,“ pripomenula. Rovnako dodržiavajú aj krojovanie. Ako Vaculčiaková dodala, takmer všetky kroje im ušili v Rejdovej, na čo získali financie z Fondu na podporu umenia. Niektoré si však ušili aj vo vlastnej réžii. Hovorí, že najradšej spieva balady. „Všetky majú dušu a dá sa s nimi pohrať,“ podotkla. Prezradila, že si rada zaspieva aj doma, no najradšej v aute. Má tiež rada všetky druhy hudby a zo súčasných interpretov sa jej páči slovenský inštrumentalista Martin Maok Tesák.

Jaroslava Vaculčiaková žije vo Vyšnej Pokoradzi. Pracuje u manžela, ktorý má reklamno-výrobnú spoločnosť. Prezradila, že vo voľnom čase si oddýchne v prírode pri zbere byliniek, z ktorých robí sirupy a lekváre. Okrem toho zbiera kroje, podľa jej vyjadrenia ich má najviac z obľúbenej Rejdovej. Radosť jej robia aj deti. Dcéra pracuje v českej CNN Prima News ako produkčná, starší syn študuje na strednej filmovej škole v Košiciach a baví ho hudba, mladší syn je zas úspešný kolkár.

Zdroj: vobraze.sk, foto: vobraze.sk a album J. Vaculčiakovej