Migaľa hráva vo Fortuna lige. Študuje na vysokej škole

Vrátil sa na prvoligovú scénu. Lukáš Migaľa odohral v jesennej časti Fortuna ligy v drese MFK Dukla Banská Bystrica štrnásť z osemnástich zápasov. Rodák z Hnúšte nastupuje na poste krajného obrancu, prípadne záložníka. Banskobystričania prezimujú na siedmej priečke. „Začiatok súťaže nám nevyšiel podľa našich predstáv. Keď sme potom pochopili filozofiu trénera Michala Ščasného, ktoré prevzal mužstvo počas letnej prípravy, tak to už bolo oveľa lepšie. Tie naše výkony s pribúdajúcimi zápasmi gradovali. Pre mňa osobne bol úvod sezóny trochu náročnejší. Nebol najlepší. Nevyhli sa mi ani zranenia či covid. Myslím si však, že postupom času sa moje výkony zlepšovali,“ uviedol pre vobraze.sk tridsaťdvaročný Lukáš Migaľa. Do streleckej listiny sa nezapísal, mal prioritne iné úlohy. „Ani si spätne nespomínam, že by som mal gólovú šancu. Verím, že na jar mi tam niečo padne. Nejaké asistencie som však mal,“ podotkol.

Predtým hrával najvyššiu súťaž za FK Železiarne Podbrezová a raz v nej skóroval. Je rád, že znovu účinkuje vo Fortuna lige. „Veľmi som sa na to tešil. Snažili sme sa tri roky o postup. Nakoniec sa nám do nej podarilo preniknúť. Mám tú česť hrať prvú ligu. Nie každý sa v nej predstavil,“ pripomenul skúsený hráč, ktorý má dôveru kouča Dukly a nastupoval v základnej zostave.

„Musel som sa pobiť o miesto v nej, nemal som ho isté. Prišli do mužstva kvalitní hráči a musel som trénerovi dokazovať, že si v každom zápase zaslúžim miesto v zostave. Myslím si, že máme dosť silný a vyrovnaný káder a musím odovzdať na tréningoch maximum, aby som dostal šancu v zápasoch.“ Celkovo má bývalý rimavskosobotský futbalista na konte medzi slovenskou elitou vyše 70 štartov. V Banskej Bystrici je podľa jeho slov spokojný. V kádri MFK Dukla figuruje aj brankár Július Nôta, no ten nedostal na jeseň príležitosť v prvej lige. Chytal za druholigový MFK Dolný Kubín, ktorý je farmou Banskobystričanov.

Lukáš Migaľa sa ukázal v dobrom svetle v zápase tretieho kola Slovnaft Cupu, v ktorom hráči MŠK Rimavská Sobota hostili Banskú Bystricu a podľahli jej 2:4. Migaľa k tomu prispel svojím výkonom a mal aj asistenciu na druhom zásahu hostí. „Keď som videl, že na základe pavúka môžeme naraziť na Rimavskú Sobotu, tak som jej držal palce. Bol som v kontakte s rimavskosobotským hráčom Matejom Vargicom, s ktorým sme sa podpichovali. Veľmi som sa tešil, že som mal možnosť vrátiť sa v podstate domov, lebo Rimavská Sobota ma vychovala pre profesionálny futbal. Boli to pre mňa veľmi pekné emócie. Mal som možnosť stretnúť sa s dobrými ľuďmi. Bol som rád, že ma privítali tak, ako ma privítali a tiež moju rodinu,“ uviedla niekdajšia opora Gemerčanov.

Navyše, v priebehu duelu si prevzal kapitánsku pásku. „Vyšlo to tak. V prvom polčase sa zranil Ľuboš Kupčík a bol som služobne najstarší hráč Dukly na ihrisku. Paradoxne práve proti Rimavskej Sobote som hral prvýkrát s kapitánskou páskou Dukly. Následne som v ligovom zápase tiež dohrával stretnutie s kapitánskou páskou,“ vytiahol zaujímavosť. Lukáš Migaľa tvrdí, že doteraz najťažšiu zimnú prípravu absolvoval pod vedením kormidelníka Karola Kisela, bolo to ešte počas jeho pôsobenia v Rimavskej Sobote. „A druhá najťažšia bola pod vedením bývalého rimavskosobotského trénera Branislava Mráza,“ podotkol.

Lukáš študuje na Filozofickej fakulte UMB v Banskej Bystrici. „Som v treťom ročníku a píšem bakalársku prácu. Verím, že všetko úspešne zvládnem. A to jednak prvý stupeň vysokoškolského štúdia a neskôr aj to magisterské. Študujem kombináciu telesná výchova a technika v dennej forme, ale mám vybavený individuálny študijný plán. Profesori, docenti, odborní asistenti, asistenti a lektori sú veľmi ústretoví a ochotní, za čo im ďakujem,“ uviedol Migaľa, ktorý s futbalom začínal v Hnúšti. Má už aj trénerské skúsenosti.

S manželkou Alexandrou a synom Eugenom žije vo Zvolene. „Užívam si chvíle so synom. Mám veľkú radosť z toho, ako napreduje. Už má dva roky a tri mesiace. Zatiaľ ho najviac baví hrať sa s loptou a bránkou.“

Zdroj: vobraze.sk, foto: vobraze.sk, album L. Migaľu