V Hnúšti zorganizovali druhý ročník súťaže rómskych folklórnych súborov

V prvej polovici mesiaca marec sa v Hnúšti roztancovali nielen tanečníci, ale aj samotné dosky javiska v Kultúrnom dome. V rámci realizácie projektu súťaže vo folklórnych rómskych tancoch s názvom Romani luma tu už druhým rokom vystúpilo niekoľko tanečných súborov. „Cieľom tejto súťaže je dať priestor tradičnému rómskemu tancu, ktorý sa z pódia vytráca, nemá vážnosť medzi ostatnými tancami, takú akú by mal mať a akú by si zaslúžil vzhľadom nato, že prežil už niekoľko storočí,“ priblížila pre vobraze.sk autorka projektu Mária Demeová z OZ Klub rómskych aktivistov na SR so sídlom v Hnúšti. Ako spomenula, autori projektu chcú vytvárať príležitosť pre rómske folklórne súbory, na ich reprezentáciu, ako aj priestor rómskej mládeži, ktorá v nich pôsobí a aktívne sa niekoľko rokov venuje rómskemu tancu.

„Rómska mládež pôsobiaca v týchto súboroch nemá príležitosť vystupovať na verejnosti vzhľadom nato, že sa realizujú len festivaly, kde majú možnosť väčšinou vystupovať len speváci, sólisti, hudobné skupiny a hudobné telesá a priestor pre tanec a tanečné prevedenie umenia je v úzadí,“ priblížila Demeová.

V rámci tejto súťaže chceli podľa nej predstaviť verejnosti rôzne druhy rómskeho tanca v rôznych prevedeniach, v poloprofesionálnych až profesionálne spracovaných choreografiách ako aj predstaviť rómsky tanec od rôznych skupín Rómov, a to olašských, maďarských, Lovárov, ugrofínskych.

Medzi sebou súťažili rómske folklórne tanečné súbory z Banskej Bystrice – Romano Rat, Devleskere Čháve z Málinca, Romani Luludi z Kokavy nad Rimavicou, Khamoro z Poltára a Khel Amenca zo Bzovíka. Hudobný program vyšperkovali a dodali mu správnu chuť a atmosféru speváci a hudobníci zo Súkromného hudobného a dramatického konzervatória z Rimavskej Soboty so svojim hudobným orchestrom pod vedením Martina Horvátha, predstavil sa aj spevácky zbor plný kvalitných speváckych talentov.

Príjemnú atmosféru dotvorilo a zároveň aj divákov roztancovalo hudobné trio s príznačným názvom Dominant trio band s vynikajúcim spevákom Tomáša Oláha. V neposlednom rade sa predstavila domáca Základná umelecká škola Jána Valacha so svojim speváckym zborom pod vedením Mariky Halászovej. Pre divákov si pripravil pestrý repertoár piesní, ktoré každého rozveselili.

Do porotcovských stoličiek, ktoré súdili, hodnotili a posúdili všetky tanečné choreografie prísnym, ale zároveň aj láskavým okom si tento rok zasadli: Maryša Oláhová – dlhodobá rómska folkloristka z Detvy, Gabriela Radičová – riaditeľka Súkromného hudobného a dramatického konzervatória Rim. Sobota, Stanislava Zvarová – Odborná pracovníčka pre folklór Gemersko malohontského osvetového strediska GMOS.

Ešte predtým ako boli súťažiacim odovzdané malé ceny a hodnotenia sa s nimi porotcovia porozprávali a poukázali nato, z čoho sa poučiť do budúcna, na čom stavať, ako sa ešte viac zlepšiť. „Čo bolo pre všetkých tanečníkov, ako aj ich vedúcich veľmi prínosné,“ priblížia Demeová. Celým programom divákov ako aj účinkujúcich sprevádzal svojim majstrovským slovom, humorom na slovo vzatý moderátor Maroš Balog, ktorý podľa Demeovej dodal celej súťaži správny šmrnc.

Zdroj: Mária Demeová, vobraze.sk

„Realizované s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín“