Tóbisz spieval hity Duchoňa. Presťahoval sa na vidiek. Túžil po Vianociach v rodinnom domčeku

Titusz Tóbisz počas vystúpenia v evanjelickom kostole

Tenorista Titusz Tóbisz sa predstavil tento týždeň na benefičnom koncerte v rimavskosobotskom evanjelickom kostole. Rodák z Rimavskej Soboty má však za sebou aj koncert, na ktorom spieval piesne Karola Duchoňa, ale zaspieval aj účastníkom Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach. Z metropoly východného Slovenska sa odsťahoval na vidiek.

Operný spevák sa v utorok 5. decembra zúčastnil na benefičnom koncerte spolu so žiakmi tunajšieho Súkromného hudobného a dramatického konzervatória. Jeho dejiskom bol spomínaný evanjelický kostol. Ako pre vobraze.sk uviedol Titusz Tóbisz, chodila do neho jeho babka a už niekoľkokrát tam spieval. „Vedel som, že v kostole opadávajú omietky a treba opraviť steny, takže ma nemuseli dlho presviedčať, aby som sem prišiel zaspievať. A aby som nespieval sám, tak som navrhol, nech sa zapojí aj konzervatórium, keďže je tam veľa mladých umelcov, ktorí si radi zaspievajú v kostole, kde je vďačné spievať kvôli akustike,“ priblížil tenorista. Veľmi sa tešil na tento koncert, na ktorom zaspieval niekoľko árií a sakrálnych piesní.

Na začiatku septembra vystúpil v Bratislave na koncerte, na námestí pred Pradiarňou 1900, pozostávajúcom z piesní hudobného velikána Karola Duchoňa. Spolu s Tóbiszom sa predstavili na pódiu speváci Martin Gyimesi, Karol Csino a český barytonista Jiří Rajniš. Symfonických aranžmánov sa zhostila skladateľka Ľubica Čekovská. Ako Titusz prezradil, pred koncertom skúšali asi týždeň. „Táto produkcia bola trošku iná z tohto dôvodu, že bola napísaná pre štyri mužské hlasy, z toho boli traja operní speváci. Bolo to celkom náročné. Čo môžem k tomu povedať, je to, že človek môže zaspievať celého Samsona, celého Othela a aj Tannhäusera, no nemá to taký úspech, ako keď zaspieva pieseň V dolinách. Na jednej strane je to úžasné, no na druhej šokujúce, že Duchoň je stále tak populárny,“ poznamenal Titusz. Prekvapilo ho, že na koncert prišlo vyše 1600 ľudí, ktorí od prvého akordu jasali.

Tvrdí, že spievanie Duchoňových piesní mu sadlo, lebo si rád zaspieva aj mimo operných vecí. Karola Duchoňa považuje za najvýznamnejšiu osobnosť slovenskej populárnej hudby a za najlepšieho slovenského speváka. Podľa slov Tóbisza sú piesne tohto hudobného velikána veľmi dobré napísané. „Čo sa týka populárnej hudby, na Slovensku nebol predtým a ani už takýto hlas nebude. Za takú krátku dobu, čo bol Duchoň na vrchole, naspieval toľko šlágrov, že to nikto nezopakuje,“ doplnil člen Národného divadla Košiciach.

Práve jeho domovské divadlo v októbri pripravilo koncert v rámci Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach a Titusz mal tak vďaka tejto iniciatíve možnosť zaspievať priamo maratóncom. Dodal, že koncert dirigoval Peter Valentovič a spolu s Tatianou Paľovčíkovou zaspievali niekoľko Suchoňových piesní. „Celý koncert bol urobený tak, že sme začali hrať v momente, keď začali do cieľa prichádzali prví bežci,“ povedal Tóbisz, ktorý má sám blízko k športu. Síce nebehá, ale dlhodobo sa venuje posilňovaniu. Vďaka nemu si udržuje kondíciu.

Titusz Tóbisz sa zhruba pred polrokom presťahoval s rodinou do maďarskej dediny Telkibánya. Tá je vzdialená asi tridsať kilometrov od Košíc, kde predtým býval. Po novom tak už musí dochádzať do práce v košickom divadle. Skonštatoval, že si život na dedine užíva. „Keďže mám už takmer päťročného syna a takmer trojročnú dcérku, chcel som, aby vyrastali v prírode alebo aspoň na dedine. Tak som našiel dom, ktorý je na kopci, čiže nie je ani úplne na samote, ale nie je ani úplne v dedine. Máme tam teraz tridsať centimetrov snehu a je to to najkrajšie, čo môže byť,“ pochvaľuje si tenorista. Chovajú tam sliepky, majú mačku a psíka a dokonca tam cez leto narazili aj na vzácne salamandry, keďže dedina sa nachádza v chránenej oblasti. V dome majú veľkú obývačku, v strede ktorej sa nachádzajú veľké kachle. „Vždy som túžil po Vianociach v rodinnom domčeku, kde je všade sneh. Je to také romantické a ja mám šťastie, že tam môžem bývať,“ uzavrel Titusz. O pár dní oslávi 45. narodeniny. Čitateľom portálu vobraze.sk zaželal, aby mali krásne a požehnané Vianoce.

Zdroj: vobraze.sk, foto a video: vobraze.sk a FB T. Tóbisza