Tipy nielen na víkend

Aký program nás čaká v najbližších dňoch?

Letné prázdniny a dovolenkové obdobie už zrejme mnohí majú za sebou. Aby vám za letom nebolo ľúto, úvod septembra bude skutočne nabitý dobrou zábavou, hudbou, tancom a jedlom. Váš víkendový program môže začať o niečo skôr. Odštartujú ho dlho očakávané oslavy prvej písomnej zmienky mesta Rimavská Sobota. Nebudú však chýbať ani zaujímavé podujatia počas soboty a nedele v našom okolí ako napríklad historické koncerty, ručné práce, športové podujatie v podaní legiend futbalu či divadelné predstavenie pre deti na záver víkendu.

Kino Orbis si pre vás pripravilo nasledovné snímky:
  • 3.9. o 18.00 hod. fantasy, dobrodružný film Shang-Chi: Legenda o desiatich prsteňoch.
  • 3.9. o 20.00 hod. horor Vtelenie zla.
  • 4.9. a 5.9. o 20.00 hod. česká komédia Prvok, Šampón, Tečka a Karel
  • 5.9. o 18.00 hod úspešná animovaná komédia Baby šéf: Rodinný podnik
2.-3. september, Oslavy 750. výročia prvej písomnej zmienky o meste Rimavská Sobota, Hlavné námestie, Amfiteáter, Mestská záhrada

Program sa začne vo štvrtok o 14.00 hod. na hlavnom námestí a záverečné vystúpenie hudobnej skupiny Maduar sa uskutoční o 19.00 hod.

Počas piatka bude pripravený program pre deti v mestskej záhrade od 10.30 do 16.00 s názvom Kandráčovci pre deti – atrakcie pre najmenších. Program na amfiteátri odštartuje o 14.00 hod. Ľubo Virág a záver osláv výročia mesta bude od 19.00 hod. patriť Kandráčovcom.

Viac informácii sa dočítate tu: https://vobraze.sk/kultura/na-oslavach-r-soboty-ma-vystupit-priblizne-desat-zoskupeni-lubo-virag-zambo-arpad-arpy-aj-kandracovci/

3. september, Montego Music Club, Rimavská Sobota

Back 2 School – škola volá , neoficiálna afterpárty dní mesta za mixom Just Frost a Dj Limix – rimavskosobotský odchovanci ktorí vás poriadne zabavia. DJ Limix je mladý 18 ročný chalan, ktorý sa k hudbe dostal pred tromi rokmi. Jeho mentorom je rimavskosoboťan Just Frost,  ktorý ho uviedol do sveta djingu. Už teraz sa radí k jedným z najlepších DJov mladej generácie na Slovensku.

Just Frost alias Ľubomír Rác sa djingu venuje 17 rokov,  za tento čas pobehal celé Slovensko ale i zahraničie. Donedávna bol rezidentom klubu Montego Music Club v Rimavskej Sobote no po druhej vlne COVIDU sa ocitol na druhej strane a aktuálne klub Montego vedie. Okrem iných aktivít je aktívnym členom Asociácie DJov a hudobných producentov Slovenska DJCAMP. Na južnom Slovensku pôsobí ako mentor pre DJské kurzy.

4. september, 100 rokov futbalu v Hnúšti, futbalový štadión, Hnúšťa

Všetci fanúšikovia futbalu pozor!!! SLOVAN BRATISLAVA v Hnúšti? Dušan Titel, Ladislav Pecko, Vladimír Kinder, Jozef Mužlay, Miroslav Chvíľa, Pavol Sedlák, Jaroslav Timko, Ivan Hrdlička, Stano Fišan, Ľubomír Meszároš, Vladimír Kinier, Otto Honz, Juraj Konderla, Miroslav Veselý, Ľudo Cvetler, Otto Frišták, Pavol Jančovič,… Snáď už len dodáme, že program sa začne o 8.00 hod. atrakciami pre deti, nasledovať bude o 13.00 hod. futbalový zápas FK Iskra Hnúšťa – OŠK Radzovce a exhibičný zápas hviezd s názvom Starí páni Hnúšťa – Old BOYS SLOVAN Bratislava o 16.00 hod.

4. september, Deň obce Čerenčany

Veľký deň čaká aj obec Čerenčany. V sobotu 4. septembra majú naplánovanú oslavu 687 rokov od prvej písomnej zmienky. Podľa programu nebudú chýbať ukážky hasičskej techniky, súťaže pre najmenších, aj pre dospelých. Súčasťou bude aj futbalový zápas.

4. september, OPLETANIE / Návraty ku koreňom, Mestské kultúrne stredisko Rimavská Sobota

Opletanie je názov tretej tvorivej soboty v rámci projektu Návraty ku koreňom. Počas piatich stretnutí nás šikovní lektori postupné prevádzajú piatimi technikami a spolu sa vraciame do čias remesiel a ručných prác. Už sme si vyskúšali makramé techniku a prácu s kožou pri ručnom šití barefoot balerínok a tento krát to bude práca s drôtom. Na kurze sa zoznámime so základmi práce s drôtom. Opletaním si ozdobíme fľašku a možno zvýši čas aj na malý prívesok. Tvorivá dielňa sa uskutoční v sobotu, 4. 9. 2021, 9.00 – 13.00 hod. v Dome kultúry / vchod od fontány. Lektorom bude Július Bútora. Poplatok je 5€ s úhradou na mieste. Na tvorivú dielňu je potrebné vopred sa nahlásiť, nakoľko počet účastníkov je limitovaný. Materiál a malé občerstvenie je v cene. Kontakt: 0908 805076, ozoxymoron@post.sk

4. september, Stredoveký festival v Kraskove

Po roku sa na vás opäť tešia organizátori historického festivalu pod názvom Z histórie Gemera a Malohontu, ktorý sa po tretí krát koná pri gotickom kostole v Kraskove. Program historického festivalu začne od 10 – tej hodiny v gotickom kostole v Kraskove, a to odbornými prednáškami o Gotickej ceste. Sprevádzať budú lektori ThDr. Janka Mihaliková, zborová farárka ECAV z Rimavského Brezova a Mgr. Peter Palgut z o. z. Gotická cesta. Od 12-tej hodiny bude prebiehať koncert stredovekej hudby a výstava gotických hudobných nástrojov v podaní zoskupenia Musicantica Slovaca z Nitry. V okolí gotického kostola bude od 13-tej hodiny rytiersky turnaj spolku Cassanova, od 14-tej hodiny spolok Vir Fortis uvedie šermiarske predstavenie. Od 15-tej hodiny sa predstavia so svojimi dravcami Sokoliarstvo Kanát. Od 16-tej hodiny opäť spolok Cassanova predstaví rytiersky turnaj. V podaní spolku Vir Fortis od 17-tej hodiny bude prebiehať Škola tancov gotiky. Podujatie svojim koncertom ukončí od 18-tej hodiny hudobná skupina Artio Band.

4. september, Villanelle di Luca Marenzio, Synagóga Kokava nad Rimavicou

O 17.00 hod. sa bude konať nezvyčajný koncert súboru starej historickej hudby Ensemble Thesaurus Musicum priamo v synagóge v Kokave nad Rimavicou ktorá tomuto podujatiu dodá nepochybne tú pravú atmosféru.

Koncert s názvom Villanelle di Luca Marenzio – koncert historickej hudby oživuje dielo talianskeho renesančného velikána európskeho rozmeru, ktorého hudba sa nachádza v slovenských, ako aj zahraničných hudobných zbierkových fondoch. Na Slovensku skladby nachádzame ako súčasť Bardejovskej a Levočskej zbierky hudobnín zo 16. – 17. storočia. Ide o unikátny projekt, nakoľko Marenziove villanely z Levočskej zbierky hudobnín ešte neboli interpretované v podobe, v ktorej sa zachovali v Levoči. Okrem Marenziových skladieb zaznejú aj diela jeho súčasníkov ako Girolamo Frescobaldi či Claudio Monteverdi a i. Ensemble Thesaurus Musicum interpretuje túto unikátnu dobovú hudbu na kópiách historických nástrojov a uvádza svetové premierovanie celého diela. Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

4. september, Muránske hradné dni a festival POD MURÁNSKYM HRADOM, futbalové ihrisko Muráň

Leto na Gemeri sa každoročne uzatvára v Muráni. Od 11:00hod. bude v areáli ihriska akcia “Muránske hradné hry”, kde bude vstup zdarma. Predvedú sa Vám (po nej bude areál ihriska vyprataný,a do 15:30 zatvorený). Festival sa začína o 15.30 na futbalovom ihrisku obce Muráň. Tento rok sa predstavia Kollárovci a Polemic. Diskotéka vzhľadom k vonkajším teplotám posledných dní pravdepodobne nebude, konečné rozhodnutie padne v deň akcie. Od 11:00hod. bude v areáli ihriska akcia “Muránske hradné hry”, kde bude vstup zdarma. (po nej bude areál ihriska vyprataný,a do 15:30 zatvorený)

5. september, KOCÚR V ČIŽMÁCH, Mestská záhrada

Prázdniny sa končia a tak sa aj my blížime ku koncu tých rozprávkových. Posledným divadielkom, ktoré ponúkame detskému divákovi je predstavenie Divadla Oskar KOCÚR V ČIŽMÁCH. Činoherná rozprávka Vám v nedeľu, 5. 9. o 17.00 hod. prinesie do Mestskej záhrady krásnu myšlienku šikovnosti, odvahy a pomoci priateľovi. Deti prežijú s divadlom napínavé dobrodružstvá a kocúr v čižmách sa stane ich priateľom, ktorý im ukáže ako si treba veriť a ako sa netreba v živote vzdávať. Okrem prešibaného kocúra sa už na deti teší aj dobrý Janko, milý kráľ, veľký obor a nebude chýbať ani krásna princezná. Celý príbeh je plný veršov, prísloví, porekadiel, ostrovtipu a veselých pesničiek. Vstup zdarma. V prípade nepriaznivého počasia bude divadlo presunuté do Domu kultúry. Organizátorom projektu Rozprávkové prázdniny je OZ Oxymoron v spolupráci s MsKS. Realizujeme ho s finančnou podporou Banskobystrického samosprávneho kraja.