Speváčka Anička má talent a chce sa zlepšovať

Vo veľmi mladom veku vyhrala Rómsku Superstar. Anna Oláhová naďalej spieva. Spolupracovala už s viacerými známymi interpretmi. S inými spoluprácu rozbieha. Talent ukázala Anička už v piatich rokoch ako škôlkarka na svojom prvom koncerte v Tuhári, kde sa predstavila s deťmi z materskej školy. Následne zaujala známeho rómskeho hudobníka Vlada Sendreia st., ktorý jej pomáhal v kariére, vystupovala ako sólová speváčka speváckeho zboru Čercheňóra – Hviezdičky. Ako deväťročná sa Anička zúčastnila na súťaži Rómska Superstar. Organizovala ju speváčka, herečka a publicistka Dorota Nvotová. Útle dievčatko ohúrilo porotu rómskou piesňou Ja ťa počkám. Na jej adresu neskrýval slová chváli šéf poroty Ernest Šarközi zo známeho zoskupenia Cigánski diabli. Povedal, že Anička bola úžasná a je pýchou Slovenska. Ako cenu si odniesla gitaru, syntezátory, pobyt na workshope na džezovom festivale v Prahe a v Bratislave ju čakalo nahrávacie štúdio.

„Pred šiestimi rokmi som vystupovala v relácii V siedmom nebi, kde som si zaspievala so speváčkou Celeste Buckingham,“ uviedla pre vobraze.sk sympatická Anička Oláhová (22) z Lovinobane. Práve Vlado Sendrei st. ju predstavil tiež českej speváčke Ide Kelerovej, ktorá ju volávala spievať do Čiech a tam bola aj súčasťou speváckeho zboru Čhavorenge.

Potom však prišla prestávka, keďže talentovanú mladú ženu zamestnali naplno mamičkovské povinnosti. „Pred troma rokmi však prišiel za mnou Vlado Sendrei ml. s tým, že Anička, ľudia sa na teba pýtajú, kde si stratená, ideme s tým niečo robiť?“ smeje sa Oláhová. Rozhodla sa teda vrátiť na pódiá a Sendrei ml. jej začal robiť manažéra. Vystupuje s kapelou, ale aj ako sólová speváčka. Navyše má na svojom konte mnohé spolupráce so zvučnými menami ako Tomáš Botló, Anita Soul, či GitanoRat a rómska kapela Gipsy Culy. „Spievalo sa mi s nimi veľmi dobre. Aktuálne začíname spoluprácu s Igorom Kmeťom ml. a Mamukom Bercim,“ podotkla Anička, ktorá najradšej spieva po rómsky. Podľa jej manažéra by chceli nahrať duet so spevákom Janom Bendigom.

A ako zvláda mladá mamička výchovu ratolestí a spevácku kariéru? „Dá sa to skĺbiť, pretože mi veľmi pomáha moja starká, mama, či sestry. Mám veľkú rodinu, tak mi má kto pomôcť,“ odvetila šikovná umelkyňa. Tá vystupuje aj v zahraničí. Naposledy bola ako hlavný hosť na akcii vo Veľkej Británii. „Určite chcem aj naďalej pokračovať v kariére a stále sa zlepšovať. Mojím snom je robiť hudbu pre radosť všetkých a nie iba pre Rómov,“ zakončila Anna Oláhová, ktorá sa cíti pri speve ako doma.

Zdroj: vobraze.sk, foto: album V. Sendreia ml.

„Realizované s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín“