S rezbárstvom sa dostala až do Číny. Jej práce sú po celom svete

Je veľmi nadanou umelkyňou s obrovským srdiečkom a čistou dušou. Miriam Bajkai sa venuje rôznym druhom umenia, predovšetkým však rezbárstvu. Ako povedala pre vobraze.sk, rezbárstvo je krásna ale náročná práca. „S prestávkami sa mu venujem vyše 20 rokov. Neustálou prácou, skúšaním, som si vypracovala vlastný výtvarný prejav, ako aj postupy. V roku 2019 som bola ako zástupca Slovenska pozvaná na medzinárodnú prezentáciu rezbárstva do Číny medzi svetových rezbárov. Bol to neskutočný zážitok a nové skúsenosti. Moje práce sú rozlietané po celom svete, kde pripomínajú v dreve lásku a domov,“ priblížila.


Miriam sa okrem drevorezby venuje aj maľovaniu na drevo, keramike, vytvára diela z cínu, alebo obrazy z hliny, ako tiež písaniu poézie a bylinárstvu, ktoré je jej nesmierne blízke. „Často svoje práce venujem do aukcií a získané prostriedky venujem či detičkám na onkológii, alebo matkám v núdzi. Sama mám neľahký život a aspoň kúskom práce svojich rúk sa snažím pomôcť tým, čo to potrebujú, aj keď nepýtajú“ prezradila Bajkai. „Mnoho ľudí ma oslovuje, či by mohli prísť ku mne na návštevu, vidieť moje práce, poprípade niečo odpozorovať z mojej rezbárskej práce, čo, bohužiaľ, musím odmietať z dôvodu nedostatku času.“

A práve tento dopyt po Mirkiných cenných skúsenostiach ju priviedol k myšlienke vytvorenia rezbárskeho workshopu pod jej vedením s názvom Rezbársky workshop u Čarovnici. Pre koho je workshop určený? Jednoducho pre všetkých. Pre mužov, ženy či kolektív z firiem, pre tých, ktorí sú vyhorení v práci a potrebujú sa naštartovať. „Zatiaľ mám naplánované trojdňové stretnutie, kde zúčastneným ukážem a naučím, ako pracujem s drevom, čo všetko si dokážu vytvoriť vlastnými rukami a viesť ich postupne krok za krokom tak, aby boli po skončení kurzu schopný samostatne tvoriť. Okrem toho ich naučím, ako sa prezentovať na sociálnej sieti, čomu sa vyhnúť a niečo aj z predajných techník. Takže to bude kompletný balíček.“

Keďže Miriam žije na Polome, mestská časť Hnúšte, ktorá sa nachádza asi 700 m nad morom, obklopenej prenádhernou prírodou bez ľudského ruchu, tak workshop bude naozaj v prekrásnom prostredí s kompletným servisom. Účastníci budú mať okrem rezbárskej tvorby príležitosť nahliadnuť do iného sveta a uvedomiť si podstatu vlastného bytia, pohľad na svet i svoj život a nájdenie novej životnej energie, obzvlášť tak potrebnej v tejto dobe. Na večery je naplánované spoločné posedenie pri ohníku, vínku a iných dobrotách. Samozrejme, bude aj dostatok voľného času na prechádzku okolitou krásnou prírodou, kde môžu účastníci nasať nové inšpirácie a pretaviť ich do vlastnej tvorby.

Termín konania workshopu je predbežne od 13. augusta (od 9. 00 hod.) do 15. augusta (do 16.00 hod.) a druhý termín od 20. augusta (od 9.00 hod.) do 22. augusta (do 16. 00 hod.) Záujemcovia sa ešte môžu prihlásiť.

Viac informácií nájdete tu.

Zdroj: vobraze.sk