Rontouka ponúkne remeslá, tradičné jedlá, dvory, stretnutia i mnoho folklóru

Gemersko – malohontské folklórne slávnosti pod názvom Klenovská rontouka čoskoro už po 43. krát otvoria svoje pomyselné brány milovníkom folklóru. Na podujatie pozývačkami po regióne pozývali miestni folkloristi od mája. Od štvrtku 23.júna do 26.júna prebieha gajdošská tvorivá dielňa s lektorom Drahomírom Dalošom. Od piatku 24.júna návštevníkov pozývame do Zóny oddychu od 16:00 na otvorenie Jarmoku ľudových remesiel, tvorivých remeselných dielní, tradičných gastronomických dvorov. Od 17:00 pozývame do kultúrneho domu na vernisáž výstavy zo súkromnej zbierky Štefana Liptáka: Sviatočný ľudový odev v Gemeri – Malohonte. Od 18:00 sa otvorí hlavná scéna vystúpením regionálnych folklórnych kolektívov a udelením ocenení starostkou obce Klenovec.

Večerný program pokračuje spomienkovým programom Novoklenovčania – 75 rokov od návratu z Nového Klenovca (Podkarpatskej Rusi) na Slovensko. Nasledovať bude program Či organy hrajú – viachlasné prejavy v ľudovom speve. Obradový folklór – mágia a čarovanie. Záver večerného bude patriť Tanečnej skupine KUMŠT s programom Ony.

V sobotu 25.júna začíname deň jarmokom remesiel, tvorivými remeselnými dielňami, dvormi gastronomických špecialít, výstavou svadobných obradových koláčov z vybraných lokalít BBSK. Od 10:00 začne celoslovenská prehliadka Klenovská heligónka, od 14:00 Folklórne parádnice v svadobnom tóne – prehliadka tkaných plátených odevov. Pokračujeme Školou tanca z Vlachova. Od 15:00 uvedieme program detských folklórnych súborov Kým si chlebík na stôl položímo a nasledovať bude Škola tanca po Vlachovsky.

Od 17:00 začne súťažná prehliadka ľudových hudieb Drótova nôta a koncert Jána Ambróza a ľudovej hudby Borievka. Od 19:00 tematický program regiónu Tekov, pod názvom Víno – krv Tekova. Od 20:00 uvedieme regionálny program Chlieb náš každodenný, prezentujúci typické práce v dedine. Záver sobotňajšieho programu bude patriť Univerzitnému folklórnemu súboru Mladosť z Banskej Bystrice s programom Miesto na Zemi – obrazy z Dolnej Zeme.

V nedeľu 26.júna uvedieme záverečný program slávností Rúfus a deti – Óda na radosť, v ktorom sa predstavia herec, recitátor Jozef Šimonovič a sólisti speváci a spevácke skupiny z DFS Zornička, DFS Mladosť, Danielka a Andrea Rapčanová z Klenovca, DFS Jánošík z Fiľakova, ĽH DFS Hájik, Sonička Vaľová z Rimavskej Soboty, Laura Švantnerová z Teplého Vrchu.

Organizátormi podujatia sú Gemersko – malohontské osvetové stredisko – kultúrna inštitúcia Banskobystrického samosprávneho kraja, Obec Klenovec, o.z. RODON Klenovec. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a Banskobystrický samosprávny kraj.

Srdečne všetkých pozývame a tešíme sa na stretnutie!

Zdroj: tlačová správa, Mgr. Stanislava Zvarová

Na Rontouke bolo tradične veselo. Nechýbali ani remeselníci + foto