Rimavskosobotskí gymnazisti pripravili výstavu o živote v bavlne

vystava bavlna gymnazium

Vedeli ste, že na výrobu jedného bavlneného trička je potrebných 2 700 litrov vody? Zaujímali ste sa niekedy o podmienky pestovateľov bavlny či práce na bavlníkových plantážach? V nasledujúcich riadkoch sa dozviete, prečo a ako by sme mali v otázke textilného priemyslu zakročiť.

Študenti Gymnázia Ivana Kraska v Rimavskej Sobote sa v rámci Týždňa dôstojnej práce, ktorý sa koná každý rok v októbri, zapojili do akcie neziskovej organizácie Fairtrade Česko a Slovensko. Cieľom výstavy s názvom Život v bavlne je informovať ľudí o biednych podmienkach jej pestovania a pestovateľov.



Bavlna je jednou z najdôležitejších textilných surovín a pestuje sa v subtropickom pásme vo viac ako 80 krajinách. Jej pestovanie je náročné na spotrebu vody, veď len na jedno tričko sa spotrebuje také množstvo vody, aké by jednému človeku vystačilo na 900 dní, nehovoriac o tom, že na samotných bavlníkových plantážach iba v Indii pracuje niekoľko desiatok tisíc detí mladších ako 14 rokov, ktorých rodiny sú na tejto produkcii finančne závislé.

Jedným zo spôsobov, ako problémy pestovateľov bavlny riešiť, je zodpovedná spotreba. To znamená, že zákazníci sa pri nákupe budú viac zaujímať o pôvod oblečenia a o podmienky jeho vzniku. Vodidlom im pri tom môžu byť napríklad certifikácie Fairtrade.

„Známka Fairtrade zákazníkom hovorí, že pri výrobe daného produktu boli dodržané základné ekonomické, sociálne aj ekologické kritériá, že pestovatelia dostali za svoju úrodu spravodlivú cenu a navyše fairtradový príplatok za to, že nebola zneužitá detská alebo otrocká práca a šetrne sa nakladalo s prírodnými zdrojmi,“ vysvetľuje Hana Malíková, riaditeľka organizácie Fairtrade Česko a Slovensko, ktorá akciu usporadúva.

Výstava sa koná pri príležitosti Svetového dňa dôstojnej práce, ktorý si pripomíname 7. októbra. Upozorňuje na to, že by sme nemali zabúdať na spravodlivosť, slobodné podmienky práce, istotu a ľudskú dôstojnosť, pri ktorej sú chránené aj práva všetkých pracovníkov.

Keďže globálna chudoba je problémom nás všetkých, o potrebe zmeny v textilnom priemysle i zmýšľaní ľudí sa dočítate aj v Mestskej záhrade v Rimavskej Sobote. Výstava je tam dostupná v dňoch od 2. do 9. októbra.


Zdroj: Tereza Nemcová