Premiéra rozprávky Guľko Bombuľko bola poučným príbehom nielen pre deti

Bábkarský súbor dospelých BADIDO pôsobiaci v Rimavskej Sobote uviedol premiéru detskej rozprávky podľa predlohy Márie Ďuríčkovej Guľko Bombuľko, ktorá vznikla v roku1962. Autorom rozprávky je Peter Palik a o úpravu pre potreby súboru sa postaral Ľubo Šárik.

Pocity z premiéry boli veľmi dobré. „Mali sme trošku obavy, ako to deti prijmú. Je to predstavenie vyslovene pre malého, predškolského diváka, škôlkarov. Boli tam ale tak interaktívne deti a tak to prežívali. Mali sme z toho úžasný pocit. Pochopili celé predstavenie, že sme nehrali s klasickými bábkami, ale náznakovo. „Mám z toho veľmi dobrý dojem. Páčilo sa mi to,“ povedala pre vobraze.sk Nadežda Garayová. Príbeh je plný zvieratiek. Ako ďalej spomenula, má stvárňovať postavu rozprávačky, herečky, ktorá ide čítať rozprávku s knihou v ruke, ale jej to „nedovolia“ lebo chcú hrať divadlo. „Nakoniec sa do divadla zapojím aj ja a celkovo ich vediem textom. Celé to začínam aj končím,“ doplnila Garayová z Rimavskej Soboty.

V bábkovej sále Kultúrneho domu v Rimavskej sobote sa v hlavných úlohách predstavili soboťanky Erika Gavurová, Naďa Garayová a Hela Chrenková. Hlavným hrdinom predstavenia bol Guľko Bombuľko, ktorý je vlastne klbko vlny. Ako sa narodil? Zmotali ho zo starej pletenej rukavice. Guľko ušiel na dvor kde bývali rôzne domáce zvieratká. Stretol tam sliepku, psa, kohúta, holuba, kačku, mačku aj vrabca a hneď sa s nimi skamarátil. Zažili na dvore spolu veľa zábavy, ale aj strachu.

Rozprávka Guľko Bambuľko detskému divákovi ukázala princíp dávania a rozdávania sa pre iných. Veď klbko nie je nekonečné, musí si preto rozmyslieť, pre koho a na čo sa rozdá. Počas predstavenia sa mohli deti zapojiť do príbehu. Aj oni dostali kúsok vlny z Guľka Bambuľka. Nakoniec však priši nato, že ak ho chcú zachrániť, musia všetku vlnu z klbka dať naspäť, aby ho mohli opäť oživiť. A to bola aj celá podstata príbehu, ktorú sa deti naučili. Mať dobrých kamarátov ktorý sa dokážu spojiť pre dobrú vec.

Naštudovanie inscenácie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Zdroj: vobraze.sk Foto: vobraze.sk