Hnúšťan Szőke oslavuje titul na Cypre

Futbalista Július Szőke sa stal s tímom Aris Limassol majstrom Cypru. Dvadsaťsedemročný rodák z Hnúšte si odkrútil v tejto krajine premiérovú sezónu. „Tie pocity sú nádherné. Stále to neutícha. Znamená to pre mňa ohromne veľa, pretože je to môj celkovo tretí titul v kariére. Nemôžem povedať, či je to väčší úspech ako tie dva predchádzajúce v Bielorusku, pretože si vážim všetky trofeje. Určite som však minimálne taký šťastný ako v predchádzajúcich dvoch prípadoch,“ uviedol pre obraze.sk stredný záložník Szőke. Oslavy titulu mohli odštartoval v nedeľu večer, keďže druhý tím v tabuľke (Apoel Nikózia) prehral a pred záverečným kolom má Aris šesťbodový náskok.

„Celá sezóna bola zaujímavá. Súťaž sme začali výborne. Niekedy v zime sme mali sériu piatich – šiestich zápasov bez výhry. Keď sme ju ale zlomili, tak ťaháme šnúru šestnástich stretnutí bez prehry. V nadstavbovej skupine o titul sme neporazení, čo je naozaj dôkaz kvality,“ skonštatoval Július Szőke, ktorý patrí medzi opory mančaftu. „Základ úspechu bolo podľa mňa zloženie mužstva, správne vybratí hráči, nielen po futbalovej, ale aj po charakterovej stránke. Za to patrí vďaka hlavne nášmu trénerovi, ktorým je Aleksej Špilevskij, čím poukazujem na ďalšiu extrémne dôležitú časť úspechu, k trénerovi samotnému. Mali sme jeden smer, držali sme ten kurz, či sa nám darilo, alebo nie. Verili sme tomu a nakoniec to stálo za to.“

Na Cypre si urobil dobré meno, preukázal svoje kvality. „Bol som nominovaný medzi najlepších záložníkov súťaže. Dokonca som sa dostal do druhej najlepšej jedenástky sezóny. Nečakal som to a príjemne ma to prekvapilo,“ priblížil bývalý mládežnícky reprezentant. Do streleckej listiny sa defenzívny stredopoliar zapísal dvakrát. „Podarilo sa mi streliť dva veľmi dôležité góly. V Paphose, kde sme remizovali 1:1 a pošťastilo sa mi rozhodnúť derby s Apollonom Limassol, ktoré sme vyhrali 1:0,“ dodal.

„Futbalovo som išiel určite nahor. Teší ma, že stále napredujem. Mám tisíce nových skúseností. Po ľudskej stránke som spoznal super ľudí, čo mi extrémne urýchlilo aklimatizáciu v novom klube a krajine,“ nechal sa počuť Szőke. Prvú ligu si na Slovensku zahral vo farbách Ružomberka, Zlatých Moraviec i Podbrezovej. Ako dodal, má ešte na rok zmluvu s Arisom Limassol. „Prvoradý cieľ pre mňa je dostať sa s Arisom prvýkrát v histórii do Európy a zopakovať vydarenú sezónu v cyperskej lige,“ avizuje.

Už v priebehu sezóny vravel, že jeho život na Cypre je ako rozprávka. A napokon získal titul. „Život je tu nádherný. Limassol sa mení na zelený. Máme veľmi kvalitný marketing, všade po meste možno vidieť naše billboardy a reklamné pútače,“ podotkol.

Majstrovské oslavy rozdelil na dve časti. „Tá prvá vypukla hneď po zápase Apollonu s Apoelom (3:2). Pri televízoroch sme spoločne tŕpli a po záverečnom hvizde rozhodcu začali oslavy v uliciach. Ich druhá oficiálna časť prebehne cez víkend. Na našom štadióne sa uskutoční odovzdanie medailí a víťaznej trofeje. Nasledovať bude spoločná večera a vybehneme do ulíc ešte raz. A potom už tretia časť asi len doma v Hnúšti.“

Legionársky chlebík okúsil Szőke už predtým v Šachtere Karaganda (Kazachstan), Šachťore Soligorsk (Bielorusko) i v izraelskom Hapoel Ironi Kirjat Šmona.

Zdroj: vobraze.sk, foto: album J. Szőkeho