Pohľadnice Tornalčana zdobia už sedem publikácií

História sa dá učiť aj z pohľadníc. Živým príkladom tohto tvrdenia je aj prípad Júliusa Cmoreja rodáka z Tornale. Vo svojej zbierke pohľadní ich má vyše 3 500 kusov. Je autorom a spoluautorom viacerých kníh. V septembri mu vyšla kniha „Carlton – Savoy – z histórie hotela“.

„Dejepis ma zaujímal už na základnej škole, ale takú ozajstnú iskru mi dali práve pohľadnice, ktoré som začal zbierať aj vďaka môjmu otcovi, ktorý dlhé roky pracoval na pošte v Tornali,“ priblížil pre vobraze.sk 67-ročný Július Cmorej, ktorý v Tornali absolvoval základnú a strednú školu. Ako stredoškolák bol členom folklórneho súboru Čierťažeň presláveného v tom čase na celom Slovensku. V Banskej Bystrici vyštudoval ekonomický smer so zameraním na cestovný ruch, ktorému sa venuje približne tridsať rokov. V súčasnosti býva v Bratislave.

Podľa jeho slov sa vždy rád vracia do rodného Gemera, či už do Tornale, alebo Hodejova – odtiaľ má aj manželku – alebo za rodinou a príbuznými do Rimavskej Soboty či do Fiľakova. Vo svojom rodisku si vysoko vážia jeho prácu, veď prvé zrnká z jeho bohatej publikačnej tvorby práve tu uzreli svetlo sveta.

Kniha „Tornaľa na historických pohľadniciach“, na ktorej sa podieľal ako spoluautor, zožala veľký úspech a za pár mesiacov bola rozpredaná. Okrem prezentácie spomínanej publikácie mal už dvakrát aj výstavku starých historických pohľadníc v tomto meste pri príležitosti osláv dňa mesta. Za publikačnú činnosť a šírenie dobrého mena mesta v roku 2013 dostal aj cenu primátorky Tornale. Do ďalšej knihy „Kúpele odviate časom“ – čo je doplnené 400 dobovými fotografiami tiež nezabudol na kedysi chýrne gemerské kúpeľníctvo – Hodejov, Leváre, Rožňavu.

„Aj ja, aj manželka Valéria pochádzame z tohto kraja. Vždy sa sem radi vraciame a so záujmom sledujeme dianie v tomto regióne,“ hovorí Cmorej. Jeho doterajšia tvorba prameniaca zo svedectva a historickej výpovede pohľadníc je doplnená ďalšími piatimi dielami. Ako autor alebo spoluautor sa podpísal pod diela: „Bratislava-Pressburg-Pozsony“, „Bratislava svedectvo historických pohľadníc“, „A pozsonyi kifli története“, „Devleskere Čhave“ – v piatich jazykoch pojednáva o živote a kultúre rómskeho etnika, „Carlton – Savoy – z histórie hotela“- vyšla koncom septembra 2022.

Každá z týchto kníh má svoju „históriu“. Ako perličku uvádza zrod prvej: „ Chcel som to vydať ešte v 1989-tom roku, no vtedy ešte „zúrila“ socialistická kultúra. Súdruhovia si dali podmienku, že vzhľadom na maďarské a nemecké nápisy na niektorých pohľadniciach to v takejto podobe nemôže vyjsť. Buď to vyretušujeme a doplníme slovenským textom, alebo bohužiaľ …. Nuž kniha z tohto dôvodu vyšla iba po demokratických zmenách v roku 1991.“

Ako čas plynie tým sa aj jeho plány a predsavzatia posúvajú ďalej. V súčasnosti pracuje na doplnení a druhom vydaní knihy „Bratislava svedectvo historických pohľadníc“ – vzhľadom na obrovský záujem o toto historicko-dokumentárne dielo. A čoskoro sa má dostať do tlačiarne aj žiadané slovenské vydanie histórie bratislavských rožkov.

Vášeň zbierať pohľadnice u Júliusa Cmoreja vrcholila v hlavnom meste, kde boli k tomu aj vhodné podmienky. Najprv tematicky zbieral Tornaľské – Šafárikovské pohľady – dnes ich má vyše osemdesiat. Neskôr však prepadol hlavnému mestu, krásavici na Dunaji. Vo svojej zbierke ich počet odhaduje na vyše 1600 kusov. Ako to už býva u zberateľov zvykom prišla aj všehochuť – všetko, čo je pekné, zaujímavé a kvalitné, ale hlavne prepojené s históriou, kultúrou alebo s umením. Postupne začal navštevovať burzy nie len v Bratislave, ale vo Viedni, v Budapešti ale viackrát sa otočil aj v Prahe a nakoniec využíval aj možnosti nákupu na internete. Pri rozširovaní zbierky mu hrala do karát aj jeho práca a povolanie. Od skončenia štúdií pracuje v cestovnom ruchu. Bezmála tridsať rokov prevádzkuje vlastnú cestovnú kanceláriu a desať rokov aj funkcionárčil ako prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárii.

Zdroj: Ladislav Polgári, vobraze.sk