Petrinec žije folklórom. Predstavuje pre neho všetko

Meno Vladimír Petrinec má roky spojitosť s folklórom, je vedúcim folklórneho súboru Rimavan a zároveň pracovníkom Mestského kultúrneho strediska v Rimavskej Sobote. Ako tvrdí, folklór je pre neho všetko. Je to akýsi adrenalín, keď počuje ľudovú pieseň.

Folklórom žije už odmalička, pretože jeho korene siahajú do regiónu, kde sú ľudové tradície samozrejmosťou. Pochádza zo šiestich súrodencov, no ako jediný sa aktívne venuje tejto činnosti. „ Moji rodičia pochádzali z Podpoľania. Otec zo Stožku a mama z Hriňovej. Podpoľanie to je región hlbokého folklóru, tak to bolo zakotvene vo mne. Ľudová pieseň a tanec ma vždy lákali a bavili,“ hovorí pre vobraze.sk Vladimír Petrinec.

V roku 1978 začal pracovať na vtedajšom Okresnom osvetovom stredisku v Rimavskej Sobote, kde ho Elenka Hroncová, v tom čase riaditeľka a zároveň aj vedúca FS Rimavan, zlanárila do radov folkloristov a doteraz je jeho súčasťou. „Ako spevák a tanečník som pôsobil do roku 2000, potom som prišiel pracovať do Domu kultúry, nahovoril ma Štefan Baláž, ktorý bol riaditeľ a nastúpil som na pozíciu odborného pracovníka pre folklór. Viedol som súbor ako organizačný vedúci, pozdejšie som si spravil doplnkové štúdium v Bratislave cez Národné osvetové centrum. Bolo to diaľkové školenie choreografov v rokoch 1995 až 1998 , kde som sa zdokonalil po choreografickej stránke, aj som hlbšie prenikol do folklóru. Od tej doby som potom bol aj choreograf súboru,“ priblížil.

1986 – Muzikanti a či sa to tak hrá – Zájazd v Erfurte, NDR

Podľa jeho slov sa mu ako choreografovi podarilo aj pár tancov vytvoriť. Boli to tance k rôznym príležitostiam a podujatiam, ako napríklad k vianočným programom, obradom a podobne. Predovšetkým sa rokmi po tejto stránke snažil udržiavať, vylepšovať a čistiť tance z repertoáru FS Rimavan. Na javisku sa stále objavuje v pozícii speváka a tanečníka. Ako hovorí, pre neho sa tieto zložky navzájom dopĺňajú, neuprednostňuje ani jednu z nich, no obe obľubuje rovnako. Blízko má aj k hudobným nástrojom, ako samouk hrá na harmoniku, gitaru, drumbľu či ústnu harmoniku. Na pódiu však s nimi nikdy nevystupoval.

S FS Rimavan prežil dlhé obdobie svojho života, počas ktorého vystupovali na mnohých festivaloch na Slovensku, ako napríklad v Detve či Východnej, v zahraničí pravidelne chodili dlhé roky na vystúpenia do východného Nemecka, navštívili Čiernu Horu, Francúzsko a mnoho ďalších krajín, na ktoré veľmi rád spomína. Každé jedno vystúpenie bolo jedinečné a zanechalo v ňom pekné nezabudnuteľné spomienky. Po pandemickom období začala situácia v Rimavane stagnovať. Zapríčinené to bolo hlavne dlhou dobou bez vystúpení a tréningov. No ako Petrinec hovorí, pomaličky sa to rozbieha. Verí, že prídu noví mladí folkloristi, ktorých veľmi radi privítajú vo svojich radoch. Všetci, ktorí majú vzťah k tancu alebo hudbe, sú v tomto rimavskosobotskom folklórnom súbore vítaní.

Zdroj: vobraze.sk, foto: album V. Petrinca