Organizuje vernisáže umelcov po celom svete. Jej projekty sú jedinečné a pomáhajú aj deťom z detských domovov

Presadiť sa v umeleckej sfére nie je vždy jednoduché, obzvlášť v zahraničí. Ambicióznej Adriane Peterovej, rodáčke z Rimavskej Soboty, sa to však podarilo. Po ukončení strednej školy v Rimavskej Sobote sa rozhodla pre štúdium výtvarnej výchovy, nemeckého jazyka a manažmentu v Banskej Bystrici a neskôr vo Viedni. „Od devätnástich rokov som začala organizovať počas víkendov umelecké výstavy v rámci Rakúska, najmä vo Viedni. Tie som potom rozšírila aj o iné krajiny, medzi ktoré patrilo Slovensko, Česko, Maďarsko, Taliansko i Francúzsko,“ prezradila pre vobraze.sk.

Skôr než ukončila obe vysoké školy v roku 2006, mala za sebou už okolo 150 výstav, ktoré sama organizovala. „ Asi desať z nich som zorganizovala pre seba, ako pre umelkyňu a ostatné pre iných medzinárodných umelcov. Dávala som do toho všetko, a to ako kurátorka, organizátorka i ako umelecká a kultúrna manažérka a vďaka tomu mi sieť umelcov rýchlo rástla,“ opísala nám Adriana svoje začiatky. Po tomto úspechu sa rozhodla ďalej pokračovať v tejto činnosti. „Doteraz som organizovala výstavy a zúčastnila som sa internacionálnych umeleckých výstavíšť ( art fair ) v 52 krajinách. Jubilejná výstava s názvom Number 500 prebieha od 9.12. tohto roka v Innsbrucku, avšak vernisáž ešte nemôže byť pre verejnosť, takže oslava bude až po lockdowne“.

Jedenásť rokov mala galériu vo Viedni neďaleko centra a v roku 2017 si založila vlastné umelecké výstavisko na španielskom ostrove Ibiza – IBIZA ART FAIR. „Vzhľadom na súčasnú situáciu prebiehajú vernisáže len virtuálne,“ uviedla Peterová. Manažuje umelcov, skupiny, organizuje luxusné výstavy po celom svete. „Pred vyše dvomi rokmi som pripravila projekt Jet Lux Art. Organizujem na súkromných letiskách luxusné výstavy v letiskových salónikoch a v termináloch letísk“.

Ani počas covidu nezaháľala a napísala nový projekt  s názvom Sky High Lux. „Ide o vernisáže, ktoré budú v štvor a viac hviezdičkových hoteloch“. Do budúcna by rada spravila aj nejakú vernisáž  v Rimavskej Sobote, kde by vystavila niektorých zahraničných umelcov v kombinácii s miestnymi. Na začiatku koronakrízy  prišla aj s nápadom na ďalší projekt s názvom Coronart Life.  „Spočíva v tom, že ak sa cez tento projekt predá nejaké umelecké dielo, tak kupujúci podporí v týchto zlých časoch päťdesiatimi percentami zo sumy umelca a dvadsaťpäť percent zo sumy poputuje pre deti, ktoré sú zo sociálne slabých rodín alebo pre nejaký detský domov,“ ozrejmila.

Adriana Peterová sa venuje charitatívnej činnosti od mladosti. Začala ju robiť pred 22 rokmi s otcom, keď rozbehli na školách zbieranie drobností, ktoré dávali do krabice a následne ich odovzdali deťom do detských domovov. „V roku 2021 sa ku mne pridali aj Judita Fodorová a Marek Fekiač z Rimavskej Soboty, ktorí mi pomáhajú so zbierkou pre deti z detských domovov a rodín nielen z okresu Rimavská Sobota. Momentálne máme len z tohto okresu už viac ako 70 rodín, ktoré potrebujú pomoc. Tento počet výrazne vzrástol v období pandémie.“

Do rodného mesta sa pravidelne vracia aj so svojou dcérou za rodinou. V Rimavskej Sobote navštevuje rodinu, ktorú tu má. Vianoce trávi v zahraničí. „Najviac by sme si mali  všetci ceniť to, koho máme v živote, no zdá sa mi, že ľudia sú čoraz viac egoistický. Dúfam, že si navzájom začnú viac pomáhať, pretože je čoraz viac ľudí, ktorí nemajú čo jesť alebo tých, ktorí sa ocitnú na ulici,“ uzavrela Adriana.

Zdroj: vobraze.sk, foto: archív Adriany Peterovej