Niekdajšia moderátorka posudzuje protipožiarnu bezpečnosť

Bola moderátorkou regionálnej televízie GTV v Rimavskej Sobote. Mária Svoreňová vyhrala súťaž krásy Miss Gemer – Malohont 2002. Miluje šoférovanie. Nosí uniformu. Výnimočné túžby nemá.

„Prácu v GTV som mala veľmi rada, pred kamerou som nikdy nemala problém a ani trému. Mala som okolo seba skvelý kolektív, bola to dobrá skúsenosť a mám na túto prácu skutočne krásne spomienky,“ uviedla pre vobraze.sk Mária Baloghová. Pred dvomi rokmi sa totiž vydala a prijala priezvisko po manželovi. Ako priznala, práca v médiách jej chýba. „Myslím si, že práca v médiách je zaujímavá, rôznorodá a mnohokrát má človek pri nej možnosť niečo zmeniť, na niečo upozorniť, niekomu pomôcť. Ak by som ešte raz dostala takúto možnosť, určite by som ju využila,“ skonštatovala bývalá moderátorka.

Do televízie už nastupovala ako víťazka súťaže Miss Gemer – Malohont. „Potešilo ma to prvenstvo, asi ako každé dievča. Bolo to fajn. V tom období mi to zdvihlo sebavedomie. Nemyslím si, že som bola favoritkou,“ zaspomínala si.

Spätá s hasičským prostredím

Na Technickej univerzite vo Zvolene vyštudovala odbor požiarna ochrana a v tejto oblasti aj pôsobí. Z Rimavskej Soboty odišla do metropoly východného Slovenska. Je príslušníčkou Hasičského a záchranného zboru SR. „Keďže aj môj otec bol hasič, k tejto profesii som mala blízko už odmalička. Po štúdiu na TU vo Zvolene som vedela, že sa chcem venovať projektom a ich posudzovaniu z hľadiska protipožiarnej bezpečnosti, a to aj robím. Našla som sa v tejto pracovnej oblasti, mám ju rada, sedí mi. Dôležité je, že aj tu sa mi pošťastilo mať okolo seba skvelých ľudí a úžasný kolektív,“ povedala Mária. Jej brat i manžel sú takisto hasičmi.

Stredobodom pozornosti

Pracuje na Okresnom riaditeľstve v Košiciach, konkrétne na oddelení požiarnej prevencie. „Náplňou mojej práce je výkon štátneho požiarneho dozoru, čiže vykonávanie protipožiarnych kontrol dodržiavania povinností právnických subjektov, kontrola stavieb v priebehu ich uskutočňovania, posudzovanie projektových dokumentácií stavieb a kontrola stavieb z hľadiska dodržiavania požiadaviek protipožiarnej bezpečnosti,“ ozrejmila. „V tejto oblasti som dosiahla strop, ktorý som profesne dosiahnuť mohla, už len ak zo mňa bude riaditeľka (s veľkým smiechom – pozn. red.). Pokiaľ bude príležitosť a aj možnosti, možno niečo zmením, alebo sa posuniem niekde inde. Zatiaľ som však spokojná tam, kde som,“ pokračovala. Ako sa cíti v uniforme? „Každopádne mi nevadí. Takto som stále stredobodom pozornosti,“ odvetila so širokým úsmevom.

Srdcom Soboťanka

Podľa jej slov nemá v živote žiadne výnimočné túžby. „Možno to bude znieť ako klišé, ale mám všetko, čo som v živote chcela a čo potrebujem: skvelú rodinu, úžasných priateľov, s ktorými som v kontakte už roky i na diaľku, spomínaných skvelých kolegov a úžasného manžela Paľka,“ zdôraznila Mária Baloghová. Prezradila, že jeho prvýkrát stretla v garáži na okresnom riaditeľstve HaZZ. Priznáva, že dostať ju do manželského chomúta bolo ťažké. Vstúpila do neho pred dvomi rokmi. „Svadobné šaty som si vyberala veľmi dlho a nakoniec som si ich dala ušiť podľa vlastných predstáv,“ podotkla. Faktom však je, že svadobné šaty predvádzala už pred vyše desiatimi rokmi počas módnych prehliadok mimo regionálnej súťaže krásy.

„Trvalý pobyt mám stále v Rimavskej Sobote. Uvidíme, či si ho vôbec niekedy zmením. V Košiciach žijem od roku 2010. Srdcom však aj tak zostanem stále Soboťanka. Všetci okolo mňa v Košiciach to vedia. Aj vďaka používaniu toho môjho i nášho „ni“ v slovnej zásobe,“ uzavrela rozhovor.

Zdroj: vobraze.sk, foto: album M. Baloghovej