Na Brádne pri Hnúšti nakrúcajú film rakúskej režisérky so slovenskými koreňmi

V hnúšťanskej mestskej časti Brádno nakrúcajú v týchto dňoch rakúsko-slovenský koprodukčný film z osemdesiatych rokov minulého storočia. Má sa volať Perla. Ide o osobný, autobiografický príbeh rakúskej režisérky Alexandry Makárovej, ktorá má pôvod na Slovensku. Film nakrúcali včera a pokračujú aj dnes. Prvé skúšky prebiehali už aj pred mesiacom, kedy vznikali zábery so zadymenou lúkou.

„Je tu slovenský producent, aj rakúska režisérka. Mali záujem hlavne o kostol, ktorý ich zaujal. Majú zabezpečený catering a v noci tu na tomto peknom mieste aj prespávali v obytných karavanoch,“ priblížil pre vobraze.sk primátor Hnúšte Martin Pliešovský. Ako spomenul, nakrúca sa scéna aj so starým autobusom Československej štátnej autobusovej dopravy.

„Zastriekali ho blatom, aby vyzeral ako použiteľný, museli tam demontovať aj niektoré ledkové svietidlá, ktoré nevyhovovali do záberov a vymenené bolo aj nové značenie autobusovej zastávky za staré, aby bolo z toho obdobia,“ priblížil Pliešovský s tým, že tento film nakrúcajú vo Viedni a na Brádne. Jedným z dôvodov, prečo si pravdepodobne vybrali tento kostol, je, že je jeden z mála kostolov, ktorý nebol v okolí v minulosti zrekonštruovaný.

Vo filme sa predstaví aj slovenský herec Noël Czuczor, ktorý účinkuje aj v seriáli Nemocnica na TV JOJ.
  
Film o tehotnej Perle prekračuje hranice medzi v tom čase tak protichodnými svetmi, v napätí medzi Východom a Západom. O deväť rokov neskôr sa zmieta medzi citom a rozumom, medzi dvoma zásadne odlišnými mužmi. Približuje ambivalentný koncept domova a zameriava sa na tému silnej ženy, ktorá nezodpovedá klasickému obrazu matky. Vojna na Ukrajine zas ukazuje, že príbehy o úteku, vykorenení a nových začiatkoch sa ľudí môžu náhle, priamo, bezprostredne dotknúť.

Zdroj: vobraze.sk, foto: Martin Pliešovský