MsKS: Kollárovci, Müller, Fraj, Jazztival i známy muzikál. Toto, ale aj mnoho iného sa chystá tento rok

Rok 2022 bude v Rimavskej Sobote bohatý na kultúrne dianie. Tešiť sa môžeme na vynikajúce programy, koncerty a podujatia. V Mestskom kultúrnom stredisku v Rimavskej Sobote budú myslieť opäť na všetkých.

Najbližšie sa môžeme tešiť na dve divadelné predstavenia, koncerty pre náročnejšieho diváka, tvorivé aktivity i kvízy

KOMÉDIA PANIKÁRI

Panikári MsKS

Po dlhšom čase, veľmi radi privítame všetkých milovníkov divadla, humoru a dobrej zábavy na súčasnej komédii s pesničkami o mužoch, ktorí sa ocitli na pokraji nervového zrútenia PANIKÁRI. Vtipná hra, ktorá nenechá nikoho na pochybách, že dobrí kamaráti, dobre mienená rada a dobrá zábava ešte nevymreli. Ani nevymizli z divadelných javísk. Na tom našom v Rimavskej Sobote sa spolu s hercami Divadla komédie zabavíme v stredu, 30. 3. o 18.00 hod. V príbehu troch kamarátov a ich pochybností, ako ostať skutočným mužom, sa predstavia herci známi najmä z televíznych obrazoviek: Jakub Rybárik, Juraj Hrčka a Marcel Ochránek.

VTIPNO-DOJÍMAVÝ PRÍBEH KVARTETO

V apríli (25. 4. o 19.00 hod.) pokračujeme neuveriteľne výstižnou hrou KVARTETO o všetkom, čo do života potrebujeme a možno aj trošku viac. V nádhernej hre o sláve, páde, sexe, múdrosti a túžbe žiť štyroch kedysi slávnych spevákov, dnes “odložených” v penzióne pre “nepotrebných”, uvidíme legendárnych hercov: Božidaru Turzonovovú, Zuzanu Kocúrikovú, Dušana Jamricha a Františka Kovára. Všetko sa mení, keď je ohlásený príchod ich bývalej kolegyne, kedysi najväčšej hviezdy.

Vstupné na obe predstavenia: 15€, predaj vstupeniek v TIC (Dom kultúry, vchod od tržnice) a online na www.kulturars.sk.

KVÍZMAJSTER SO SLAVOM

S mesačnou periodicitou naďalej pokračuje aj populárna séria zábavno-vedomostných kvízov Kvízmajster so Slavom Hlásnym, ktorého možno v ostatných týždňoch opäť vídať na obrazovkách RTVS v televíznej súťaži Duel. Najbližšie kolo sa uskutoční už vo štvrtok, 24. marca, o 18:00 v bábkovej sále Domu kultúry. Záujemcovia sa môžu prihlásiť na čísle 0903 669 609 alebo prostredníctvom Facebooku.

CYKLUS KONCERTOV HUDOBNÁ JAR A JESEŇ

Pre náročnejšieho diváka pripravujeme cyklus koncertov vážnej hudby Con spirito, v rámci ktorého do Rimavskej Soboty opäť zavíta miláčik publika, husľový virtuóz Peter Michalica s priateľmi. Predstavia sa 12. apríla o 19.00 hod. na Veľkonočnom koncerte v rímsko-katolíckom kostole. Počas Hudobnej jari sa môžeme tešiť na Pressbuburg piano trio a Janáčkovo kvarteto z Brna. V jesennom cykle privítame cimbalové duo Vladimíra Homolu a Marcela Comendanta. Medzi pozvanými je aj semifinalista talentovej súťaži Virtuózi z roku 2018, klavirista, rodák z Nových Zámkov – Tamás Fekete i klavírny virtuóz z Budapešti Fülöp Ránki… a iných umelcov.

NÁVRATY KU KOREŇOM / 2. ročník

Po prvom minuloročnom ročníku úspešného projektu Návraty ku koreňom, ktorý sa venoval spoznávaniu rôznych tradičných remeselných postupov a zaujímavých techník, spolu s OZ Oxymoron organizujeme jeho pokračovanie. Počas siedmych sobotných stretnutí v mesiacoch apríl – november záujemcom ponúkneme možnosť nazrieť do tajov tradičnej slovenskej modrotlače, keramiky na hrnčiarskom kruhu, typickej regionálnej ručnej výšivky s gemerským motívom, šitia ľanovej zástery, úpravy dreveného hokerlíka, výroby šperkov, či pečenia kváskového chleba. Tvorivé aktivity zastrešujú miestni lektori najmä z nášho okolia, ktorí sa konkrétnemu remeslu aktívne venujú. Na jednotlivé dielne je potrebné vopred sa prihlásiť.

PODUJATIA S ÚČASŤOU Z CELÉHO SLOVENSKA

V júni budeme hosťovať z minulého roka prenesený 30. ročník celoštátnej postupovej súťaže a prehliadky neprofesionálnej inštrumentálnej hudby Divertimento musicale, kde na slávnostnom otvorení prístupnom pre verejnosť, vystúpi profesionálne slovenské zoskupenie Muchovo kvarteto.

S podujatím súvisí aj výstava výtvarných diel na tému „Hudba“ domácich výtvarníkov, Silvie Habánovej a výtvarníkov Zlatý rez – Aranymetszés, ktoré budú vystavené počas Divertimento musicale v Galérii Ganevia.

Dúfame, že sa po dvoch rokoch opäť uskutoční aj celoštátna prehliadka Divadlo a deti, na ktorej sa schádzajú ochotnícki divadelníci z celého Slovenska, aby nám predviedli najlepšie inscenácie z oblasti divadla dospelých hrajúcich pre deti. V rámci podujatia privítame dve profesionálne divadlá, ktoré zahrajú pre našich najmenších divákov na nádvorí Čierneho orla.

LETNÉ PROGRAMY POD HOLÝM NEBOM 

FRAJ a FRAJ SESSIONS

4. ročník multižánrového festivalu FRAJ sa uskutoční 29. – 30. júla v priestore Čierny orol. Za tohtoročnú tému sme si zvolili predsudky, ktoré sa v rôznych podobách budú odrážať v celej dramaturgii podujatia. Návštevníci sa môžu tešiť na výrazné tváre súčasnej slovenskej, ale aj českej nezávislej hudobnej scény, divadelné predstavenia, výtvarné workshopy, výstavu vizuálneho umenia, autorské čítanie, filmy, diskusie či improvizovanú komediálnu šou. Konkrétne mená začneme zverejňovať v priebehu apríla. Odporúčame preto sledovať naše sociálne siete Facebook a Instagram. Súčasťou FRAJu bude tento rok aj sprievodné podujatie pod názvom FRAJ Sessions – cyklus koncertov komornejšieho charakteru spojený s diskusiami o hudbe. Tieto sa budú konať 11. júna, 2. júla a 6. augusta v obľúbenom rimavskosobotskom podniku Dekáč. Predstavia sa mladé talenty domácej alternatívy.

SOBOTSKÝ JAZZTIVAL  oslávi 5. výročie veľkolepejším obsadením. Všetko však závisí od výšky financií, ktoré sa nám podarí získať. Určite sa tu však objaví meno barda slovenskej jazzovej scény Petra Lipu a zavíta k nám aj spevák a herec Milo Kráľ s kapelou.

https://fb.watch/bWR0UB9QOr/

POZPRÁVKOVÉ PRÁZDNINY

Cez leto opäť plánujeme sled obľúbených divadelných predstavení pre naše deti Rozprávkové prázdniny, s najnovšou ponukou slovenských divadiel pre rôzne vekové kategórie. Predstavenia budú realizované ako po minulé roky počas nedeľných predvečerov v priestoroch mestskej záhrady.

POD SOBOTSKOU BRÁNOU

Nevynecháme ani folkloristov, chystáme pre nich 5. ročník podujatia Pod sobotskou bránou (17. 9.). Hlavným vystúpením by nás mal potešiť FS Podpoľanec, súbor spod Poľany, ktorý sa vo finále televíznej relácii Zem spieva 2020 umiestnil na druhom mieste. Predstavia sa aj známi muzikanti Snedreiovci z Kokavy a miestni folkloristi a remeselníci.

KOLLÁROVCI- AMFIK TOUR 2022, RICHARD MÜLLER A LETNÉ KINO NA AMFITEÁTRI

Všetkých milovníkov skvelej folk- rockovej slovenskej hudby, spevu a humorného slova pozývame na jedinečný koncert bratov Kollárovcov, ktorý sa v rámci svojho koncertného turné na Slovensku, predstavia vo štvrtok, 7. 7. 2022 na amfiteátri v Rimavskej Sobote. Na famóznom koncerte zaznejú známe hity ako aj piesne z nového CD Kollárovci: Len Tebe spievam, ktoré prinesú do vašich dní pokoj a pozitívnu energiu. Vstupné: predpredaj 15 € / v deň koncertu 18 €. Predaj vstupeniek už aktuálne prebieha online na www.kulturars.sk, v TIC (Dom kultúry, vchod od tržnice). Vstupné pre vozíčkárov 1€ / predaj iba v deň koncertu. Deti do 6 rokov majú vstup zdarma.

Koncom augusta na rimavskosobotskom amfiteátri privítame aj legendu slovenskej hudobnej scény Richarda Müllera. Po minuloročnej skúsenosti budeme počas letných mesiacov (júl a august) prevádzkovať na amfiteátri letné kino.

VODA (A KRV) NAD VODOU – muzikál

Tvorcovia doteraz najúspešnejšieho slovenského muzikálu Ôsmy svetadiel (700 repríz na Slovensku a v Česku) siahli opäť po slávnych skladbách legendárnej skupiny Elán a vytvorili úplne nový príbeh odohrávajúci sa v súčasnosti, parafrázujúc slávny román Alexandra Dumasa Gróf Monte Christo. Strhujúci, dynamický muzikál o láske a pomste s novými hrdinami a silnými emóciami po veľkom úspechu v pražskom divadle Kalich prichádza konečne na Slovensko. V Rimavskej Sobote sa naň môžeme tešiť začiatkom septembra. Prináša ďalšie nesmrteľné hity z repertoáru skupiny Elán – od tých najstarších ako Nie sme zlí, Fero, Tuláci v podchodoch – po novšie Sestrička z Kramárov, Kočka či Zanedbaný sex. Názov muzikálu Voda (a krv) nad vodou odkazuje na jednu z najslávnejších piesní v repertoári skupiny Elán, Voda čo ma drží nad vodou, od ktorej natočenia uplynulo 20 rokov. Spolu so známymi hitmi zaznie aj jedna novinka, napísaná priamo pre toto predstavenie. O úpravu a nové aranžmány piesní do muzikálu sa postaral Vašo Patejdl.

VÝCHOVA UMENÍM

Na jeseň plánujeme pokračovať v projekte Výchova umením pre žiakov ZŠ a SŠ s vyučovacím jazykom maďarským. V rámci projektu plánujeme výchovné koncerty, divadelné predstavenia a dielne dramatickej tvorivosti pre každú vekovú skupinu.

SOBOTSKÝ SENIORFEST

Pripravíme aj krásny program v mesiaci október pre starších ľudí Sobotský seniorfest, ktorého tretí ročník ponúkne sled aktivít zostavených pre túto cieľovú skupinu.

DEŇ TOLERENCIE

Študentom stredných škôl a gymnázií, ale aj verejnosti bude v rámci výchovy ku tolerancii venované divadelné predstavenie Nového divadla z Nitry „Anna Franková“, ktoré získalo cenu Dosky za najlepší ženský výkon, koncert Pressburger Klezmer Band a kvarteta Martina Horvátha, stretnutie so spisovateľom Szántó T. Gáborom, návštevu židovského cintorína… . Bude to projekt „Rimavská Sobota – mesto tolerancie štyroch etník II.“, ktorý sme prvýkrát organizovali v roku 2018 ešte s Dušanom Rybárom, autorom nápadu oslavy Dňa tolerancie.

ZDROJ: MsKS Rimavská Sobota