Mestská záhrada opäť privítala detského diváka

Mestská záhrada v nedeľu opäť privítala malých divákov. Vďaka OZ Oxymoron si mohli pozrieť bábkové predstavenie divadla Harry Teater – Tri rozprávky. Detičky sa mohli naučiť aké typy bábok existujú a ako vlastne vznikli. Následne im boli s tromi typmi bábok odohrané tri rozprávky – Zvedavá princezná, Princezná a drak, Popletená maňuška.

Kedy vzniklo divadlo Harry Teater?

Porozprávali sme sa s riaditeľom divadla Harry Teater Jánom Haruštiakom z Banskej Bystrice. Ten pre redakciu vobraze.sk prezradil, kedy vznikli, ako dlho sa venujú tejto činnosti a aké majú pripravené ďalšie predstavenia.

Harry Teater vzniklo v roku 2003 a zamerané je skôr na dospelého diváka, ale hráme aj pre deti a mládež v rámci celého Slovenska. Máme ešte Divadlo pod balkónom, ktoré sa prioritne venuje tvorbe pre deti. S tým sme tu tiež účinkovali v rámci Rozprávkových prázdnin minulý mesiac.

V našom divadle spolupracuje asi osem hercov, ktorí pôsobia aj v iných divadlách. S manželkou sme taký základ divadla. Ja v ňom robím umeleckého šéfa, herca, kulisára, režiséra, scénaristu a manželka sa venuje všetkým manažérskym a organizačným činnostiam.

Ako dlho sa venujete divadelnej činnosti?

Pôsobil som 30 rokov v Krajskom bábkovom divadle v Martine ako herec a inšpicient. Potom som sa rozhodol, že založím vlastné divadlo Harry Teater a následne Divadlo pod balkónom ako som už spomínal.

A čo obdobie pandémie?

V marci toho roku sme mali posledné predstavenie. Počas tohto obdobia som začal písať scenár a dával som si dokopy dramaturgiu ďalších predstavení. Vďaka tomu by sme v septembri chceli uviesť nové detské predstavenie o živote nezbednej včielky.

Aké ďalšie predstavenia máte pripravené?

Máme pripravené predstavenie Pinocchio, ktoré bude zamerané viac na mládež a bude to o tom, čo by zažil Pinocchio v tejto dobe kde sa nehrá iba o peniažky, ale kde sa hrá o myšlienky, o fabulácie, o rôzne mýty a nepravdivé informácie a na toto chceme upozorniť aj deti, aby dávali pozor a vyberali si správne informácie, ktoré ich môžu doviesť presne tam, kde doviedli Pinocchia informácie v tom čase.

Divadlo Harry Teater hrá aj pre dospelého diváka, máme chodúľové vystúpenia, jedno z predstavení je také poetické s názvom Spectare papilio voľne preložené „Ajhľa motýľ“ kde sú použité ohne, projekcie, živá muzika a ktoré hráme na námestiach ale až po zotmení.

Projekt Rozprávkové prázdniny realizuje OZ Oxymoron v spolupráci s Mestským kultúrnym strediskom s finančnou podporou Banskobystrického samosprávneho kraja.

Zdroj: vobraze.sk