Letné kino z 80-tych rokov v R. Sobote

Písal sa rok 1984, bol jún s príjemnými a ustálenými večermi na sledovanie filmov. Prostredníctvom záberov Jozefa Tokára, ktorý dlhé roky pracoval na osvete, si môžeme pripomenúť Filmový festival pracujúcich zo štátov RVHP. Na záberoch, ktoré nám zaslal sú transparenty, vyzdobené mesto, či plný amfiteáter ľudí.

„Sedeli ešte aj na schodoch. Vtedy chodilo veľmi veľa ľudí, chodila asi všetka mládež. Diskotéky vtedy veľmi neboli. Každý večer sa premietal iný film. Najprv v Kine Partizán a potom pri zotmení aj na amfiteátri,“ priblížil dobu spred takmer 40 rokov Tokár. Ako ďalej spomenul, ľudia sedeli aj na balkónoch a po strechách bytových domov na neďalekom Sídlisku Západ. Ľudia chodili do amfiteátra autobusmi aj z obcí.Premietali sa podľa neho na tú dobu najlepšie filmy z Československa, Poľska, Maďarska, Ruska, ale aj Bulharska. Našli sa však aj nemecké, francúzske či americké. Ľudia si tam mohli pofajčiť, dať si čapované pivo v drevenom výčape v mestskej záhrade, či chrumky. Do amfiteátra sa vtedy vchádzalo z obidvoch veľkých brán. „Ľudia však mali radšej ten od mesta, lebo tam bola terasa, drevená krčma, čapovali tam pivo a hrávala tam aj hudba. Bola to muzika Čemanovcov a Tibora Nagya, ktorý bol riaditeľom ľudovej školy a aj učil na škole. Hrávali na klavíri aj harmonike,“ priblížil Tokár.

Téme letného kina sme sa venovali nedávno. Premietacia miestnosť je v rekonštrukcii a chceli by ho začať využívať počas prázdnin. Viac sa dočítate tu.

Zdroj: vobraze.sk, FOTO: Jozef Tokár