Letaváci sa stretli na Kokave. Počas týždňa je pripravený pestrý program + foto

Letný umelecký tábor Letavy opäť otvára svoje brány. Na Kokave sa schádzajú priaznivci umenia z rôznych kútov Slovenska a aj zo zahraničia. Cieľom podujatia je dať šancu všetkým, ktorí sa o umenie zaujímajú, ale nevedia, kde a ako začať.

V priebehu týždňa budú na 37. ročníku letného tábora výtvarníkov, literatúry, fotografie, divadla, hudby a tanca tvoriť vo viacerých dielňach. Ich diela budú záverom týždňa vystavené na nočnej vernisáži v piatok. Prezentácie divadelných dielní, literárnej a hudobno-textárskej dielne budú v piatok i sobotu. Tento rok očakávajú okolo 250 účastníkov.

Zakladateľom a hlavným organizátorom Letáv je Marian Lacko, ktorý pracuje ako riaditeľ Základnej umeleckej školy v Rimavskej Sobote. Ako pre vobraze.sk uviedol, tento rok je pripravených 15 dielní so skúsenými lektormi.

„V posledný týždeň sme otvorili ešte niektoré dielne, takže pár záujemcov ešte môže prísť,“ povedal. Na Kokave sa v priebehu dnešného dňa ubytovávajú záujemcovia aj z Česka, Rakúska či Fínska. Sú na viacerých chatách, ale aj v stanoch na lúke s krásnym výhľadom na východ slnka či Kráľovu hoľu.

Hlavnou témou pre tento ročník je Malý princ. Podľa organizátorov to však neznamená, že všetky dielne sa ňou budú striktne riadiť. V kováčskej dielni bude lektorom Roman Vykysalý, keramickú dielňu povedie Hana Országová z Čiech, extrémne písanie bude mať pod palcom Mathej Thomka z Čiech, kresbu a knižnú ilustráciu Katarína Lucinkiewiczová.

Letavideo bude viesť Gabo Žifčák, Frankie i Daniel Krnáč. Pre Letavákov je pripravená aj tanečná, sochárska dielňa, pantomíma, stand up comedy, hudobno-textárska tvorba, digitálna fotografia, maľba, bábkárska dielňa či grafika.

Otvorenie je na pláne dnes večer. Počas celého týždňa sú po večeroch pripravené viaceré koncerty či premietanie filmov.

Zdroj: vobraze.sk